Conferința națională „Starea Justiției în România după aderarea la UE“, la Universitatea „Ovidius“
Publicat de , 9 mai 2019, 14:59
Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța a organizat, cu ocazia Zilei Europei, în parteneriat cu Editura Universul Juridic, conferința națională „Starea Justiției în România după aderarea la UE“. În același context, prof. univ. dr. Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al UOC.
O zi cu o semnificație deosebită, 9 mai. Ziua Europei, a fost marcată de Facultatea de Drept și Științe Administrative, din cadrul Universității Ovidius, prin organizarea conferinței științifice – „Starea justiției în România după aderarea la Uniunea Europeană”
Un eveniment științific deosebit, nu numai pentru Constanța ci și pentru domeniul de cercetare al Științelor Juridice din România care își dorește îmbunătățirea sistemului judiciar. După aderarea României la Uniunea Europeană în justiție sunt multe schimbări.
„Schimbările sunt multiple în ceea ce privește, în primul rând, legislația, legislația substanțială dar și procedurală. Mă refer la aceste noi coduri, codul de procedură civilă , codul de procedură penală, sunt cele mai importante norme care stau la baza funcționării unui sistem judiciar eficient. Pe parcursul timpului, de la momentul în care aceste norme au fost adoptate, au fost identificate și anumite carențe. O să scoatem în evidență carențele și care pot fi soluțiile de îmbunătățire a legislației în materie, urmând ca legislația să fie îmbunătățită exact în domeniile respective”, spune Adrian Stoica decanul facultății constănțene.
Conferința de astăzi este o privire retrospectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în cei 12 ani de când România este în comunitatea europeană subliniază, fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica.
„Este momentul unei interogații nu numai pentru justiție ci pentru întreaga Românie, pentru instituțiile ei, în ce fel au evoluat aceste instituții după integrarea europeană. Iar între ele, fără îndoială, eu cred, că justiția este cea mai importantă. Au existat și erori judiciare și marea provocare pe care o are orice judecător este să îngusteze la minimum posibil sfera de manifestare a erorii. Dacă se poate, să nu existe erori judiciare. Este situația ideală! Dacă nu ajungem la adevăr, judecătorul nu are cum să aplice corect legea”.
Ce sfat dă Valeriu Stoica tinerilor care au participat la conferință, dar și celor care activează în acest domeniu?
„Să nu obosească niciodată studiind dreptul și să nu obosească niciodată în încercarea de a pătrunde spiritul de dreptate și în încercarea de a pleda adevăr”.
Despre starea actuală a justiției în România, Valeriu Stoica a afirmat: „Puterea judecătorească funcționează cel mai bine dintre cele trei mari puteri ale statului, dar nu este încă la standardul la care trebuie să fie în raport cu exigențele pe care ideea de dreptate și ideea de adevăr le presupun”.
În cadrul conferinței a avut loc ceremonia de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. Valeriu Stoica
Totodată, astăzi, la Sala Senatului, a avut loc lansare de carte „Manual de Drept civil. Teoria generală a obligațiilor. Note de curs. Teste-grilă”, apărută la Editura Universul Juridic, autori prof.univ.dr. Adrian Stoica și asist.univ.dr. Valentin Beleniuc.
La eveniment au participat mari profesori de Drept din România – Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției, Valer Dorneanu președintele Curții Constituționale, Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări „Andrei Rădulescu” din cadrul Academiei Române, Marin Voicu primul judecător al Curții Europene al Dreptului Omului, dr. Gigi Valentin Ștefan, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, prof.univ.dr. Marin Voicu, Dr.H.C. al UOC, conf. univ. dr. Eugen Hurubă, director al Centrului de Pregătire și perfecționare profesională a executorilor judecătorești, Nicolae Cîrstea, Director al Editurii Universul Juridic, reprezentanți ai conducerii UOC, cadre didactice și studenți.
Redactor – Aurelia Mierluș / Foto – Aurelia Mierluș