Sezon estival 2019 | Nouă puncte de stingere a incendiilor, șapte puncte de prim-ajutor și cinci puncte de salvare acvatică pe litoral
Publicat de , 7 mai 2019, 12:07
În acest sezon estival, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va înființa nouă puncte temporare de stingere a incendiilor, șapte puncte de prim ajutor și cinci puncte de salvare acvatică. De asemenea personalul va fi suplimentat cu 100 de pompieri detașați din alte județe, ne-a declarat comandantul ISU Dobrogea, Daniel Popa.
Daniel Popa – În aprilie am trimis necesarul la București, inclusive, am făcut o corespondență cu autoritățile locale, unde vrem să înființăm cele 9 puncte temporare de stingere și cele 8 puncte de prim ajutor, fiindcă, în unele locuri o să apelăm la autoritățile locale să ne sprijine cu cazarea oamenilor. Vrem să facem un punct temporar de stingere, pe perioada sezonului estival, în zona Băneasa. Anul trecut am avut la Adamclisi, distanța e destul de mare, drumul destul de anevoios.
Cecilia Pătrăhău – Una din plajele cele mai apreciate pune și probleme.
Daniel Popa – Săptămâna trecută am fost la primărie la Corbu, am discutat cu domnul primar să facem pe plajă la Corbu un punct de prim ajutor, chiar dacă încă nu e clasificată.
Cecilia Pătrăhău – Plaja de la Corbu se află în Rezervația Deltei Dunării. Sunt condiții diferite aici?
Daniel Popa – O să avem și noi discuții cu rezervația să vedem, dar nu cred să fie probleme. Ne ducem cu totul, și cu oameni și cu corturi, șenilată.
Cecilia Pătrăhău – De cât personal suplimentar este nevoie?
Daniel Popa – Efortul nu poate fi susținut numai de ISU Dobrogea! Mai sunt și misiunile curente care trebuie să se desfășoare. E de muncă în plus. Am cerut 4 inspectori de prevenire și în jur de 100 de oameni pe serie. În punctele de stingere vom avea minim 4 oameni, care vor încadra mașinile de intervenție, pe ambulanță vor fi 3 oameni, fiindcă la toate cele 8 puncte de prim- ajutor vom avea și ambulanță, mai puțin la Corbu, dar vom avea o ambulanță în Năvodari. Până la punctul de prim-ajutor vor fi 3 oameni. După 15 iunie – 15 septembrie, unele se vor duce în punctele de salvare.
Șeful inspecției de prevenire al ISU Dobrogea, maiorul Mihai Georgescu, are și un sfat pentru turiști:
Mihai Georgescu – Oamenii trebuie să înțeleagă, să respecte semnificația steagurilor și sfaturile salvamarilor. A nu se înțelege că, dacă există un punct de prim ajutor pe plajă, pot să intre în apă oricând și oricum.
Pompierii dobrogeni sunt pregătiți și la datorie, așa că așteptăm un sezon estival cât mai plăcut.
Realizator interviu – Cecilia Pătrăhău / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – Cecilia Pătrăhău