„Informare acasă, siguranță în lume“ | Campanie de educare pentru tinerii care vor să lucreze peste hotare
Publicat de , 7 mai 2019, 10:45
Câteva sute de mii de tineri își vor termina, în câteva săptămâni, studiile. Mulți dintre ei vor fi tentați să își caute un loc de muncă în străinătate. Este un pas important și care poate fi riscant. De aceea, autoritățile derulează, în această perioadă, în unitățile de învățământ, o campanie de educare sub genericul „Informare acasă, siguranță în lume“.
Se urmărește, astfel, informarea tinerilor cu privire la cele mai sigure modalități de a-și găsi mult visatul job peste hotare.
Și când vine vorba de căutarea unui loc de muncă peste hotare este valabilă vorba veche. Dacă este prea frumos să fie adevărat, nu este. Și dacă nu este, cum se spune, o țeapă, la mijloc poate să fie ceva mult mai grav, risc de trafic de persoane. Așa că prudența și informarea temeinică, înainte de a pleca de acasă, sunt reguli de bază. Un canal foarte sigur în alegerea unui job în Europa este rețeaua Eures, din cadrul Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă.
Ne-a oferit detalii Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța.
Adelina Vlad – Ce trebuie să facă? În primul rând trebuie să se adreseze consilierului Eures din cadrul fiecărei agenții de ocupare, pentru a vedea condițiile de lucru în statul unde există jobul. Condițiile de angajare și pe lângă aceste aspecte poate fi consiliat cu privire la drepturile pe care le are în momentul în care devine salariat la un agent economic, din spațiul economic european sau din Uniunea Europeană.
Bogdan Comșa – Unde și cum poate fi consultată această ofertă de locuri de muncă din străinătate, prin rețeaua Eures?
Adelina Vlad – La sediul fiecărei agenții de ocupare, la compartimentul Eures sau pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la capitolul Eures, acolo unde sunt făcute publice toate locurile de muncă vacante. Dacă informațiile existente pe site nu sunt complete sau persoanele respective au nelămuriri și vor să pună întrebări, pot scrie agențiilor de șomaj, pe raza cărora își iau domiciliul sau pot da telefon și colegii de la Eures îi pot îndruma și le pot da informațiile pe care le dețin.
Bogdan Comșa – Foarte important! De la AJOFM se pot obține în avans informații despre ce se poate face, dacă se întâmplă ceva rău, odată ajuns la angajatorul de peste graniță.
Adelina Vlad – De asemenea, noi putem să informăm pe cei interesați cu privire la instituțiile abilitate în statul respectiv, unde va exista angajarea, care pot interveni acolo unde apar neînțelegeri după semnarea contractului. Pe lângă consulatele sau ambasadele statelor repective, noi colaborăm cu instituțiile de profil din statele respective, unde există consilieri Eures, pe probleme de angajări.
Bogdan Comșa – Care sunt avantajele găsirii unui loc de muncă prin rețeaua Eures față de alte canale?
Adelina Vlad – Sunt servicii oferite în mod gratuit și pot spune că, noi, ca înstituție de stat, suntem garantul seriozității agentului economic care anunță locul de muncă, indiferent unde se află acesta, că e pe teritoriul României sau pe teritoriul altui stat cu care noi avem o colaborare.
Pe piața liberă există și agenții private de plasare a forței de muncă în străinătate. În acest caz este util să verificați la Inspectoratul Teritorial de Muncă dacă firma respectivă are toate actele în regulă.
Realizator interviu – Bogdan Comșa / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – unsplash.com