Alunecare de teren la Cumpăna | Directorul ACN: „Estimăm că soluția de consolidare va fi definitivată pe data de 13 mai“
Publicat de , 7 mai 2019, 11:59
Administraţia Canalelor Navigabile (ACN) susţine că nu se impune evacuarea caselor din zona drumului de exploatare afectat de alunecare de la Cumpăna.
Directorul ACN, Daniel Georgescu, a declarat recent, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la nivelul Instituţiei Prefectului Constanţa, că specialiştii în domeniu sunt de părere că situaţia nu a fost creată de precipitaţii ci, mai degrabă, de o deviere a cursului unei pânze freatice:
„Se impune interzicerea circulației auto pe drumul de exploatare. Ținând seama de caracterul de urgență al lucrărilor, se vor lua măsuri pentru pregătirea execuției lucrărilor din zonă. Estimăm că soluția de consolidare va fi definitivată pe data de 13 mai. Aceasta va consta în realizarea unui zid de sprijin, la baza căruia se vor prevedea drenuri forate orizontal. Dacă nu or să fie cu precipitații foarte mari, probabil că până la începutul săptămânii viitoare se va usca zona respectivă și vor începe să foreze să găsească, în primul rând, cauza de la care a pornit această calamitate. S-a format o pungă de apă, sunt infiltrații, pot fi deviate pânzele freatice, nu știm exact“, a declarat Daniel Georgescu.
La rândul ei, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a precizat că în zonă sunt 10 case, dar la trei dintre ele a dispus ca locuitorii să folosească curţile lăturalnice pentru a ieşi din imobile, deoarece surparea este la 3-4 metri de gardul locuinţelor.
„Se lucrează anevoios, sunt zece case afectate, nu se poate interveni, spun tehnicienii, cu mai multe utilaje, mai mulți oameni, pentru că este în pericol viața oamenilor care lucrează acolo, având în vedere că pleacă malul de pământ ca o navă, așa fuge pământul!“, a declarat Mariana Gâju.
Prezent la întâlnirea de la Prefectura Constanţa, primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, a atras atenţia asupra furtului de lemne de pe malul Canalului. „Pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră, unde se mai fură noaptea copaci, se taie cu drujba. Malul ăsta al canalului a fost înțelenit cu o anumită specie de copaci, pe care oamenii binevoitori, noaptea, au desțelenit-o, și-acum se miră că se duce malul cu noi“, a spus primarul din Agigea.
Redactor – Dana Malciu / Redactor online – Alina Enache / Foto – Dana Malciu