Propuneri pentru rezolvarea deficitului de forță de muncă din turism
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 mai 2019, 12:14
Pentru hotelierii și patronii de restaurante de pe litoral, minivacanța de Paște și 1 Mai a fost primul test al noului sezon. A fost și un prilej de a verifica, în condiții reale, cât de mult i-a ajutat statul să își rezolve o problemă veche, din ce în ce mai gravă și care îi afecteaza și pe clienți: lipsa forței de muncă. Pe lângă ideile puse în practică de autorități, agenții din turism vin cu alte propuneri de a rezolva situația, propuneri care, în plus, ar putea să îi aducă înapoi, acasă, pe unii dintre cei plecați să muncească în străinătate.
Câteva milioane bune de români muncesc în străinătate. Mulţi dintre ei s-au stabilit peste hotare şi, în timp, şi-au adus şi familia.
În multe cazuri, însă, această reunire nu a avut loc, ori s-a petrecut târziu.
Iar munca departe de casă şi de familie naşte drame. Cel mai rău este de copiii care cresc fără iubirea, dar şi fără autoritatea părintească.
Reprezentanţii patronatelor din turism, care nu reuşesc, în ultimii ani, să găsească suficienţi lucrători, au o propunere care, cred ei, ar rezolva şi problema deficitului de forţă de muncă şi i-ar face să revină în ţară pe românii care muncesc afară pe salarii modeste. Cheia ar fi reducerea impozitării.
Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale „Mamaia”:
Scopul nostru nu este să aducem un milion, două milioane de muncitori din afară. Scopul nostru este să facem în aşa fel cu fiscalitatea pe costul muncii, încât românii noştri, care muncesc afară, să se întoarcă în ţară. În ce condiţii? Am propus ca, dacă el are 1.000 de euro salariu afară, sau 1.200 de euro, oferim şi noi aceşti bani în ţară, dar cu o fiscalitate care, la un salariu net de 1.000 de euro, să ne perceapă doar 200 de euro impozit pe salariu. Fiecare agent economic poate să aleagă ce salariu dă, îi creşte impozitarea corespunzător, dar această impozitare să nu mai ajungă la aproape 70%, cât avem acum.
Importul de lucrători din străinătate nu este fezabil pentru toţi agenţii economici, din cauza costurilor mari, chiar dacă statul a încercat să ajute, prin modificarea legislaţiei.
Nu s-a rezolvat problema cu lucrătorii străini, pentru că noi am cerut de nenumărate ori să se înfiinţeze o agenţie guvernamentală care să aducă muncitori din străinătate la necesarul dat de noi, astfel încât costurile pe care le suportăm noi să fie mai mici decât cele cu un agent particular. Acesta ne solicită, la ora actuală, în jur de 2.000 de euro pentru orice lucrător pe care îl aduce de afară. Plus cheltuielile de transport, cazare, masă, viză şi aşa mai departe! Pe total, ajungem undeva la 4.000 de euro ca să aducem un lucrător de afară.
Redactor – Bogdan Comșa / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă