CONSTANȚA: Curs de instruire privind acvacultura midiilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 mai 2019, 09:40 / actualizat: 7 mai 2019, 10:38
La sediul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanta, s-a deschis astăzi, cursul de instruire privind acvacultura midiilor.
Cursul se desfășoară între 6 și 10 mai, fiind organizat de INCDM „Grigore Antipa“ în colaborare cu Comisia Generală pentru Pescuit la Marea Mediterana și Marea Neagră (GFCM), din cadrul Centrului Demonstrativ pentru Acvacultură (Mitilicultura) la Marea Neagră.
Cursul de anul acesta va fi axat pe prevenirea si controlul patologiilor midiilor, prin dobândirea de cunoștințe privind contaminarea bacteriană, precum și diagnosticarea timpurie.
Cursul va cuprinde atat module teoretice, cat si practice (prelevare de probe, analize laborator, vizite in teren).
Cursanții reprezintă instituții din Bulgaria, Georgia, Turcia, Rusia, Ucraina și România, iar lectorii sunt atât experți ai INCDM, cât și experți străini de renume în patologia moluștelor.
În România nu s-a dezvoltat acest gen de activitate din două motive, a declarat dir. IRCDM, Nicolae Simionov. Unul ține de natură, Marea Neagra neavând golfuri sau zone adăpostite care să permită înființarea, în deplină siguranță, a modulelor, asa cum este la Capul Kaliacra din țara vecină, aceasta fiind cea mai bună zonă de pe țărmul Mării Negre.
Al doilea motiv ține de cadrul legislativ actual. Este foarte greu să se concesioneze luciu de apă pe mare in contextul legilor existente. Acum 10 ani, Ministerul Mediului a stabilit 12 zone unde se puteau amplasa modulele pentru ferme de moluște. Din cauza lucrărilor de extindere a plajelor și combaterii eroziunii costiere, acestea au trecut, din nou, la Apele Române. Din aceste motive nici unul dintre românii care au absolvit, pentru prima dată, anul trecut acest curs nu au incercat să dezvolte o acvacultură după cum ne-a declarat Directorul Executiv al Centrului Demonstrativ de Acvacultură din cadrul IRCM, Victor Niță.
Specialistul în imunologie de la Institutul de Cercetare Piscicolă și Oceanografică din Rusia, Andrey Bulakhov, prezent la Constanța a declarat că în Rusia, pe țărmul Marii Negre sunt o seria de astfel de ferme care produc circa 1600 de tone pe an de stridii și midii.
El a mai spus ca este o opurtunitate sa fie prezent la Constanța, pentru a afla despre patologia și influența bolilor asupra moluștelor,cât și potențialele implicații asupra sănătății publice. Astfel, Rusia poate fi ajutătă să monitorizeze acestă problemă extrem de serioasă, atât pentru economie cât și pentru sănatatea oamenilor.
Redactor Cristina Iliuță / Redactor online – Daniel Țăndărăreanu / Foto – Radio Constanța