CONSTANȚA: Curs de instruire pentru acvacultura midiilor
Publicat de Doina Sirbu, 3 mai 2019, 11:47
Luni, 6 mai 2019, începând cu ora 9:00, debutează lucrările cursului de instruire privind acvacultura midiilor, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța în colaborare cu Comisia Generală pentru Pescuit la Marea Mediterană și Marea Neagră (GFCM), în cadrul Centrului Demonstrativ pentru Acvacultură (Mitilicultură) la Marea Neagră.
Centrul Demonstrativ de Acvacultură de la Constanța îşi desfăşoară activitatea în două module – cadru: sistem longline pe flotori în mare, deservit de o ambarcațiune specializată, și facilități la țărm (laboratoare de analize și sistem de purificare).
Centrul demonstrativ de producție pentru midii stă la baza activităților de training în domeniul mitiliculturii la litoralul românesc, iar, în perioada 6-10 mai 2019, se desfășoară cel de-al doilea curs de instruire în acest sens. Primul curs, organizat în luna septembrie a anului trecut, a fost axat pe toate aspectele din ciclul de producție, de la biologia și ecologia speciei Mytilus galloprovincialis (midia); furnizarea de puiet și colectarea de larve din mediul natural; proiectarea și construirea sistemului long-line; tehnologii de creștere și manevrare a midiilor.
Marea Neagră reprezintă un ecosistem acvatic unic și se caracterizează prin interacțiuni complexe între activitățile de acvacultură și mediu. Acvacultura midiilor la Marea Neagră este expusă răspândirii bolilor și a patologiilor care pot provoca pierderi mari investitorilor în domeniu, precum și probleme majore de sănătate publică. În acest context, cursul de anul acesta va fi focusat pe prevenirea și controlul patologiilor midiilor, prin dobândirea de cunoștințe privind contaminarea bacteriană, precum și diagnosticarea timpurie. Cursul va cuprinde atât module teoretice, cât și practice (prelevare de probe, analize laborator, vizite în teren).
De asemenea, se vor aborda și aspecte complexe, ca soluționarea lacunelor legislative și instituționale privind clasificarea moluștelor din punct de vedere sanitar-veterinar pentru consum pe piața internă/export.
Cursanții reprezintă instituții din Bulgaria, Georgia, Turcia, Rusia, Ucraina și România, iar lectorii sunt atât experți ai INCDM, cât și experți străini de renume în patologia moluștelor.
redactor online – Doina Sîrbu