Noi proiecte pescărești la Mangalia
Publicat de Doina Sirbu, 30 aprilie 2019, 12:57
Asociația FLAG Mangalia Litoral va deschide joi, o nouă sesiune de depunere de proiecte în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală pentru zona pescărească de Sud-Est a județului Constanța (Mangalia Litoral). Prioritatea Uniunii Europene la această a patra alocare, în valoare totală de 1.600.000 euro, are în vedere crearea de locuri de muncă, atragerea tinerilor și promovarea inovării în toate etapele lanțului de aprovizionare cu produse pescărești și din acvacultură, dar se pot depune proiecte și pe scheme de ajutor de minimis.
Mai multe detalii are managerul Asociației Flag Mangalia Litoral, Marian Sorinel Mănăilă.
Marian Sorinel Mănăilă – Începând cu data de 2 mai, la sesiunea de depunere proiecte, atât în programul operațional de pescuit al României, în tura de programare 2014 – 2020, pe Strategia Dezvoltare Locală a zonei, comuna 23 August, Pecineaga, Albești, Mangalia, Limanu, 2Mai, Vama Veche, suma este de aproximativ 1.400.000 de euro. Se pot depune proiecte pe tot lanțul de dezvoltare a infrastructurii de pescuit și acvacultură, de la pescarul care prinde peștele din apă, până la cel care vinde peștele într-un restaurant pescăresc. Se pot dezvolta proiecte și pe ajutor de minimis, adică pe activități care nu au legătură cu pescuitul și acvacultură. O societate comercială poate să facă orice proiect pentru dezvoltarea locală a zonei, de exemplu, să facă o făbricuță de confecționat geamuri termopan.
Carmen Secuiu – Unde se depun proiectele?
Marian Sorinel Mănăilă – Într-un portal care se numește MySmis. E un portal al Guvernului României. Toate proiectele se încarcă acolo de către consultanți. Avem un site, afml.ro, unde este trecut și numărul meu de telefon, toți oamenii interesați pot cere informații referitoare la proiectele pe care ar dori să le depună. Oamenii au acces mult mai facil la fondurile europene, nu trebuie să mai meargă la București. Aceste fonduri se vor analiza de către Flag-ul Mangalia Litoral. Așteptăm potențialii beneficiari să depună proiecte viabile, ca să le aprobăm și să absorbim bani europeni.
Carmen Secuiu – De-a lungul timpului câte proiecte au fost?
Marian Sorinel Mănăilă – În perioada de programare 2007 – 2013, România a avut în fondul european de pescuit 310 milioane de euro și au fost absorbite 70 – 80 de procente din sumă.
Carmen Secuiu – Și pe 2014 – 2020?
Marian Sorinel Mănăilă – În jur de 50%. Urmează sesiunea de proiecte ca să facem absorbție cât mai mare, până se termină perioada de programare.
Carmen Secuiu – Cele mai multe cereri de programare pentru ce activități au fost?
Marian Sorinel Mănăilă – La nivelul României, cele mai multe cereri au fost pentru sectorul de acvacultură, de creștere a peștelui.
Carmen Secuiu – Și în zona noastră?
Marian Sorinel Mănăilă – Dezvoltarea ambarcațiunilor de pescuit, dezvoltarea infrastructurii de pescuit pentru dezvoltarea de restaurante pescărești.
realizator interviu – Carmen Secuiu / redactor online – Liviu Predescu