Cum alegem legume cu gust
Publicat de , 27 aprilie 2019, 14:29
Friptura și ciorba de miel (mai nou – și de ied) sunt piesele de rezistență ale mesei tradiționale de Paști. Mare succes au, însă și legumele și verdețurile. Iar dacă friptura și ciorba depind de priceperea bucătăresei, cu legumele, de ani buni, este mai complicat.
Arată foarte bine, dar, de multe ori, nu au gust. Iar cel mai bun exemplu este celebra „roșie de carton“. Ioana Moroșanu, președintele Asociației „Țăranii Dobrogeni“, ne-a învățat cum să alegem roșiile cu gust de roșii și ce ar trebui să știm dacă ne tentează să le cultivăm singuri.
Ioana Moroşanu: În primul rând, vedem cât de coaptă este roşia. O desfacem, să vedem ce miros are. Dacă nu are absolut nici un miros, este clar că nu este naturală. Ea trebuie să miroasă a verde, a proaspăt.
Noi, aici, în Dobrogea, suntem foarte norocoşi că avem o seră la Nicolae Bălcescu, unde se obţin nişte roşii fabuloase, naturale, 100% româneşti, cu gust de roşii.
Reporter: Pe lângă roşii, usturoiul este şi el afectat. Mai nou, nu se mai găseşte usturoi cu gust de usturoi. Iar asta este o lovitură dură dată iubitorilor de ciorbă de burtă, de mujdei şi aşa mai departe. Ce se întâmplă cu usturoiul?
Ioana Moroşanu: Ştiu că este o tendinţă de a nu se mai găsi usturoi natural şi fără chimicale. Noi am reuşit să găsim undeva în Vrancea un producător care are câteva hectare şi face usturoi absolut natural.
Reporter: Aţi mers jumătate de ţară pentru a găsi usturoi bun!?
Ioana Moroşanu: Exact! Noi am fost şi până la Cluj, chiar şi la Satu Mare şi la Alba Iulia, oriunde a fost nevoie. Şi la Hunedoara – de acolo luăm produse din carne, pentru că în Dobrogea nu găsim preparate tradiţionale din carne.
Reporter: Să spunem că cineva ar fi tentat să înceapă o afacere în acest domeniu. De la o mică seră pe care, poate, o are în spatele casei părinţilor. Care sunt principalele dificultăţi pe care le întâmpină un astfel de întreprinzător şi de care poate v-aţi lovit şi dumneavoastră?
Ioana Moroşanu: În primul rând, piaţa de desfacere, pentru că nu au unde să îşi desfacă marfa, în afară de pieţe. Dar acolo sunt primiţi rar, pentru că locurile sunt ocupate. Le trebuie şi multă răbdare. Au nevoie de multă documentare, sunt şi multe acte de făcut, dar, dacă au răbdare şi perseverenţă, pot ajunge acolo unde îşi doresc.
Dacă vrei mai mult de a creşte o plantă, dacă ajungi la procesare, atunci este nevoie de şi mai multă muncă, de un spaţiu adecvat, autorizat DSV.
Reporter: Iar cine vrea să pună în curte, la casă, chiar şi în Constanţa, două-trei răsaduri de legume, unde găseşte răsaduri sau seminţe bune? Cum să evite să obţină acele „roşii de carton”?
Ioana Moroşanu: Noi avem online un grup, o comunitate de aproximativ 100.000 de oameni, unde am învăţat care sunt producătorii, cei care sunt vechi şi stiu ce înseamnă să creşti o legumă. Acolo, pe grupul de Facebook, pot căuta producători care să le ofere răsaduri şi seminţe.
Reporter: Adică, nu neapărat din magazin. Este o idee bună să apeleze direct la producător.
Ioana Moroşanu: Direct la producător! Este cel mai bine!
Redactor: Bogdan Comşa / Foto: Bogdan Comşa