Ce prevede Ordonanţa de Urgenţă privind coplata serviciilor medicale, adoptată de Guvern
Publicat de Doina Sirbu, 25 aprilie 2019, 17:42
Pacienţii români asiguraţi îşi vor putea face analize şi intervenţii în sistemul privat plătind doar diferenţa dintre suma decontată de Casa de Naţională de Asigurări de Sănatate şi tariful practicat de clinică – prevede Ordonanţa de Urgenţă privind coplata serviciilor medicale, adoptată de Guvern.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a spus că noua lege este profund antisocială şi va crea probleme de sănătate populaţiei, care va trebui să plătească mai mulţi bani pentru serviciile medicale.
‚‚La ora actuală, guvernanții ne-au lăsat pe mâna firmelor private. Se știe că peste 90% din serviciile medicale, de analize medicale, de imagistică, adică RMN, CT, care sunt foarte importante pentru precizarea diagnosticului, toate sunt ale privaților. Statul nu are decât pe zona spitalelor. Practic, fiecare cetățean, deși este asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, va trebui să scoată sume de bani. Din datele certe pe care le avem la ora actuală, peste 60% dintre furnizorii de servicii medicale de diverse specialități sunt în policlinici și acele cabinete sunt private. Ele practică tarife între 100 și 600 de lei’’, a declarat Vasile Barbu.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că atât din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, cât şi al specialiştilor, ordonanţa este benefică.
‚‚Vorbim despre o contribuție personală, care va fi diferențiată în funcție de tipul de serviciu medical solicitat de către pacient. Și nu este antisocială, se aplică doar sistemului privat și pentru anumite servicii, pentru care e nevoie de o sumă pe care oricum pacientul o plătea, dar acum va fi exact ceea ce plătește. Nu vor fi tarife în plus, ci pur și simplu anumite plăți pe care pacienții le făceau zonei private’’, a spus Sorina Pintea.
redactor online – Doina Sîrbu