Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de cazuri de rujeolă
Publicat de , 24 aprilie 2019, 17:41
Circa 80.000 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în 2018 în Europa, fiind înregistrate mai mult de 70 de decese din cauza acestei boli, au anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relatează dpa.
În 2017, cele două organizaţii au raportat 37 de decese din cauza rujeolei în Europa. Anunţul a fost făcut cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, marcată în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie în spaţiul Uniunii Europene.
Totodată, cele două organizaţii au subliniat că cifrele sunt în creştere la începutul anului 2019, în special în Franţa, Polonia, Cehia, Belgia, Bulgaria şi Irlanda.
„Eliminarea rujeolei şi a rubeolei şi protejarea copiilor şi a adulţilor de alte boli care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor reprezintă o parte intrinsecă a atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite“, au afirmat cele două organizaţii.
„Acest lucru necesită acţiuni colective şi responsabilitate pentru a asigura imunizare pentru toţi“, au mai spus OMS şi ECDC.
Cazurile de rujeolă din lumea întreagă au crescut cu aproximativ 300% în primele trei luni ale acestui an în raport cu aceeaşi perioadă din 2018, au anunţat săptămâna trecută reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit cărora această creştere a depăşit în Africa pragul de 700%.
Rujeola este una dintre cele mai contagioase maladii din lume şi pentru care nu există tratament curativ, însă ea poate fi prevenită prin două doze ale unui vaccin considerat ‘sigur şi eficient’, potrivit OMS.
Cei mai vulnerabili sunt copiii mici nevaccinaţi şi femeile însărcinate, potrivit aceleiaşi surse.
Rujeola apare aproape peste tot în lume, din cauza refuzului de vaccinare în ţările bogate sau a unui acces deficitar la îngrijirile medicale în ţările sărace, notează AFP.
Sursa – Agerpres / Foto – unsplash.com