Șomerii care se mută la cel puțin 50 de km de casă, ajutați de stat cu 900 de lei lunar
Publicat de Doina Sirbu, 22 aprilie 2019, 13:05
Șomerii care acceptă să se mute la cel puțin 50 de kilometri de domiciliu pentru a se angaja, sunt ajutați de stat cu 900 de lei pe lună. Banii sunt acordați pentru plata chiriei și a unei părți din utilități.
În scriptele agenției de șomaj din Constanța figurează doar 30 de șomeri care au fost de acord în ultimii aproape doi ani să se mute cu chirie departe de casă, acolo unde și-au găsit de lucru. Pentru asta, statul le acordă o sumă consistentă care să acopere chiria sau mare parte din ea.
Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, a detaliat acest subiect.
Adelina Vlad – Orice persoană care a fost înregistrată în evidențele agenției de șomaj, care se încadrează la mai mult de 50 de kilometri față de adresa de domiciliu, pe perioadă nedeterminată, cu program de 8 ore și nu a mai avut contract de muncă cu respectiva societate unde se angajează, beneficiază de această primă de relocare. O altă condiție este aceea a unei dovezi privind plata chiriei, un contract de închiriere care să intervină după momentul angajării, o declarație a agentului economic, că nu pune la dispoziția persoanei angajate o locuință de serviciu sau nu-i decontează chiria. Perioada pentru care se acordă este maxim 36 de luni de la momentul la care a intervenit angajarea, iar persoana nu trebuie să realizeze, singură sau împreună cu familia, venituri mai mari de 5000 de lei.
Bogdan Comșa – Care este suma maximă care poate fi acordată?
Adelina Vlad – Suma maximă care poate fi acordată este de 900 de lei, banii fiind alocați, în special, decontării chiriei.
Bogdan Comșa – Care este localitatea care a atras cei mai mulți beneficiari ai acestei prime de relocare?
Adelina Vlad – Din punct de vedere statistic, la nivelul județului Constanța, avem persoane care au plecat și s-au angajat din mediul rural către Constanța, toate sunt în această situație. Avem persoane care au plecat din Galița către Constanța, din Ciobanu către Constanța, din Casimcea către Constanța și din Cogealac către Constanța. În total, patru persoane la nivelul județului Constanța. Dacă e s-o luăm ca și mobilitate, ca și prime de relocare, din județul nostru către alte județe, avem două persoane care au venit din București către Constanța și tot atâtea din Constanța către București. Statistica ne arată că am atras foarte multe persoane din alte județe – Vaslui, Mehedinți, Brăila, Teleorman, Prahova și Gorj, marea majoritate fiind o persoană venită din aceste județe către Constanța. Doar la Galați avem trei persoane care au venit din Galați și s-au angajat în Constanța și Tulcea și patru persoane din Tulcea către Constanța.
Bogdan Comșa – Care este vârsta medie a celor care aleg să facă acest pas important în viață?
Adelina Vlad – Cei mai mulți beneficiari de primă de relocare au vârste cuprinse între 25 și până la 40 de ani. Mai rar sunt cei trecuți de 45 de ani. Cei tineri sunt dispuși mai mult să plece și să-și găsească un loc de muncă în altă parte decât acolo unde au domiciliul stabil.
Bogdan Comșa – Cine dă dovadă de mai mult curaj? Bărbații sau femeile?
Adelina Vlad – În mod egal. Avem 14 femei și 14 bărbați.
realizator interviu – Bogdan Comșa / redactor online – Liviu Predescu / foto – unsplash.com