Încotro se îndreaptă economia României
Publicat de Doina Sirbu, 22 aprilie 2019, 11:12
După primul trimestru al acestui an, economia românească nu arată bine, este de părere președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban. El ține să avertizeze că mediul de afaceri nu poate susține infrastructura bugetară, mult prea stufoasă și scumpă.
Cristina Iliuță – Ce se întâmplă cu economia noastră, cu agenții economici, în special cei mai mici! Cei mari își poartă singuri de grijă!
Mihai Daraban – Este o situație destul de delicată, pentru că deficitul comercial al României a căpătat niște dimensiuni îngrijorătoare. Am ajuns, la sfârșitul anului 2018, la 15,1 miliarde de euro față de 13 miliarde de euro cu un an înainte, față de 10 miliarde cu doi ani înainte. Acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri. Pe de altă parte, uitându-ne la acest deficit comercial, ne dăm seama cum crește și produsul intern brut, că el nu crește de fapt, dintr-o activitate strict economică, ci bazat pe acel consum. Cred că la ora actuală, așa cum este dimensionată economia românească, noi nu mai putem să ținem și să susținem acest sistem administrativ din România, nu se mai poate. Ar trebui o reorganizare administrativă, împuținarea județelor pentru că vedem peste tot, nu mai există primărie, reședință de județ fără 1000 de salariați, nu mai există Consiliu Județean fără 1000 de salariați. Sistemul birocratic, această aristocrație bugetară, a crescut la un nivel alarmant pentru economia noastră, care nu mai poate să-I întrețină. Câte biruri să mai pui pe un mediu de afaceri și așa, foarte fragil. Capitalul românesc este foarte fragil. Marea pondere a societăților care depun bilanțul la organele fiscale, sunt microîntreprinderile, ceea ce înseamnă până la urmă, maxim 9 salariați, maxim 1 milion, 2 milioane de euro cifră de afaceri. Astea-s limitele maxime. Vorbim de 3, 4 salariați, vorbim de 100.000 – 200.000 de euro cifră de afaceri, întreprinderi mari și foarte mari în România, și aici le include pe toate, inclusiv cele cu capital străin sunt 1766. Guvernanții să înțeleagă care este structura economiei naționale. Acești oameni nu mai pot ține această infrastructură bugetară.
Realizator interviu – Cristina Iliuță
Redactor online – Liviu Predescu