Carmen Petrișor, artist handmade: „Suntem inundați de produsele chinezești pe care le găsești la orice târg și care scad valoarea produselor realizate manual“ FOTO
Publicat de , 19 aprilie 2019, 13:54
Handmade este o artă ce îmbină talentul unei persoane în crearea unui produs unic și plin de personalitate, lucrat manual. În ultimii ani, tendințele sunt îndreptate către diferențiere, unicitate, personalizare, fie că este vorba de bijuterii, vestimantație, mobilier sau oiecte cu specific (de Crăciun, de Paște, Mărțișor).
Carmen Petrișor, o cunoscută creatoare de obiecte handmade din Techirghiol, ne-a vizitat la redacție și ne-a vorbit despre ce înseamnă în ziua de astăzi să fii creator handmade în România.
Carmen Petrișor: Entuziasmul și tendința creatoare sunt singurele care mă fac să nu abandonez această pasiune. Nu știu cum alții se pot descurca, dar din handmade nu se poate trăi, decât dacă te asociezi cu cineva din breasla ta care are aceeași pasiune. Piața de desfacere este foarte diversă și mare, suntem inundați de produsele acestea chinezești pe care le găsești la orice târg, printre produsele realizate manual. Și ele scad valoarea produselor realizate manual, pentru realizarea cărora aloci poate 4 sau 5 sau 8 ore zilnic.
Larisa Calistru: Cum a început totul?
Carmen Petrișor: Am realizat obiecte încă din școala generală, cam de la 13 ani. Și pot spune fără falsă modestie că mă detașam de celelalte colege prin rapiditatea și felul de a le realiza. Întotdeauna țineam cont ca lucrul finit să fie cât mai elaborat și meticulos executat. Talentul probabil că se moștenește. Tatăl meu, fiind desenator tehnic apoi marinar, lucra foarte bine lemnul, sfoara, piatra, scria foarte frumos, a realizat numeroase hărți militare. Bunica din partea mamei lucra foarte frumos borangicul cu croșeta și de mică, în vacanțele de vară, la țară. Știu că i-am furat bunicii o foarte frumoasă față de masă croșetată, rotundă, pe care am decupat-o și mi-am făcut o fustă. Apoi îi mai furam perdele croșetate și îmi făceam diferite veste.Întotdeauna am avut pasiunea de a strica obiectele, dar îmi ieșeau lucruri frumoase care erau admirate de persoanele care le vedeau.
Larisa Calistru: Ai venit la noi cu multe obiecte frumoase. Am văzut și obiecte pascale, bijuterii , o sticlă care îl avea pe Bricul Mircea în fundal, ornată cu scoici…Cât lucrezi la un obiect?
Carmen Petrișor: Dacă am materialele necesare…stau între 2 și 12 ore pentru un colier din pietre semi-prețioase și mătase naturală.Lucrez foarte mult cu materiale naturale : mătase, cânepă, lână. Nu comercializez obiectele, îmi place să ofer cadouri, este pasiunea care mă relaxează dipă stresul zilnic cotidian. Nu mi-am propus să valorific aceste obiecte, cu toate că am avut câteva comenzi. Acum 5-6 ani, o actriță din București, care avea o școală de actorie, avea nevoie de 30 de coronițe din satin și mătase pe care i le-am realizat, niște cizme croșetate am mai lucrat. În Constanța am mai oferit câteva cadouri croșetate doamnelor Corina Martin, Liliana Cornilă, Ileana Șipoteanu. Chiar și interpreta Silvia Dumitrescu m-a descoperit, având cunoștințe comune pe rețelele de socializare. Ei i-am realizat din lână împâslită și mătase niște accesorii vestimentare(colere, manșete), niște mărțișoare deosebite din materiale prețioase.
Larisa Calistru: Consideri că este vorba despre artă sau meșteșug, în ceea ce faci tu ?
Carmen Petrișor: Meșteșugul îl moștenești, arta ți-o șlefuiești și ți-o dezvolți, una fără alta nu pot exista. Inspirația mea vine din natură, din ceea ce văd. Eu adun și păstrez tot ce găsesc, la mine acasă sunt pline sertarele cu cutii, cutiuțe, familia deja s-a obișnuit cu mine și nu mai avem mici conflicte.
Larisa Calistru: Ne apropiem de sărbătorile pascale. Lucrezi și obiecte cu specific…
Carmen Petrișor: În fiecare an am participat și în cadrul centrului de copii unde lucrez(Centrul Sparta Rotterdam din Techirghiol ). În fiecare an se realizează, de Crăciun și de Paște, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, expoziții cu obiecte confecționate de personalul din centru și cu ajutorul copiilor din centru. Avem copii foarte talentați. Am lucrat ajutor-programator la un centru de calcul acum 30 de ani,iar datorită pasiunii mele pentru lucrul manual am ajuns și în acest centru din Techirghiol, unde am lucrat voluntar o perioadă, iar de 3 ani am susținut un concurs și m-am angajat acolo. Mergem împreună la Delfinariu, la herghelie, la teatrul de păpuși, la Muzeul Militar, avem o colaborare foarte bună cu Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, cu doamna psiholog Mirela Căpățână. Chiar zilele trecute am participat la un concurs cu copiii, am realizat o cărticică (din fetru, carton, pânză) . O cărticică după o poveste reală, povestea unui cățeluș adoptat de copiii noștri, crescut la noi și apoi adoptat de o familie din Olanda. Eu sunt și voluntar al Fundației BRET România, fundația care se ocupă și de copilașii noștri din centru. Iar marți, pe 23 aprilie, la CJRAE, avem festivitatea de premiere, sper să obținem un loc cât mai sus cu acest proiect. Copiii din centrul nostru sunt foarte talentați, unii chiar au idei, îi las pe ei să dezvolte ideea pe care eu le-o propun. Pentru că vine Paștele în curând, închei cu un gând bun, urându-le tuturor sărbători cu bine!
Realizator – Larisa Calistru / Foto – Radio Constanța