DOBROGEA: S-a deschis sezonul turistic în Parcul Naţional Munţii Măcinului
Publicat de Doina Sirbu, 18 aprilie 2019, 10:56
S-a deschis sezonul turistic în Parcul Naţional Munţii Măcinului. 15 trasee amenajate şi marcate corespunzător, precum şi Centrul de Informare din localitatea Greci îşi aşteaptă vizitatorii. Faţă de anul trecut, sunt disponibile patru trasee noi, din dorinţa de a promova şi partea de sud a celor mai arizi munţi din ţară.
Toate traseele pot fi parcurse doar la pas, cu bicicleta ori călare, nefiind permis niciun fel de vehicul motorizat. Despre atracţiile unice ale zonei ne-a vorbit directorul Administraţiei Parcul Naţional Munţii Măcinului, Viorel Roşca.
‚‚Am deschis un traseu în zona Cocoș-Sarica, în pădurile din Niculițel și cu dealurile pline de biodiversitate, cu firișoare de apă care deodată dezvăluie un alt tip de biodiversitate specifică zonei umede, o alternanță pe care numai în zona Niculițel-Sarica o poți întâlni. Apoi, avem dealul Consul sau denimirea veche, dealul Cinel, prima Rezervație, de altfel, din țara noastră, declarată de Regina Maria în 1927. Pe o distanță de 19 km este traseul. Foarte multe specii de origine mediteraneeană – spinul lui Hristos, arborele lui Iuda, o specie de plantă pitică – limba mării, iată, numai câteva elemente care constituie un punct de atracție deosebit. Nu degeaba venea Regina Maria să picteze pe acest deal’’, a declarat directorul Administraţiei Parcul Naţional Munţii Măcinului, Viorel Roşca.
Un alt traseu nou include cetatea Troesmis, din secolul al II-lea î.Hr, Lacul Turcoaia şi se opreşte la Casa Memorială Panait Cerna, din comuna Cerna. Cel de-al patrulea traseu este unul tematic, în zona Niculiţel, cu un cimitir roman şi face trecerea de la stepa dobrogeană până la bălţile din zona dunăreană. Centrul de Informare din Greci va fi deschis zilnic, de marţi până duminică, în perioada 15 aprilie – 15 octombrie.
Vizitatorii au parte de activităţi precum birdwaching, observarea unor formaţiuni geologice precum Sfinxul Dobrogean, a faunei şi florei, excursii cu ghid şi drumeţii într-un cadru natural unic în Europa – a mai spus Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcul Naţional Munţii Măcinului.
Redactor online – Doina Sîrbu / foto – arhivă Radio Constanța