CONSTANȚA: Un nou termen în procesul intentat Arhiepiscopului Tomisului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 aprilie 2019, 11:50
La termenul de astăzi al procesului intentat Arhiepiscopului Tomisului și altor cinci persoane, cu privire la obținere și folosirea de fonduri europene necuvenite pentru Ferma de la Nazarcea, unul dintre inculpați, Stere Beca, a depus la dosarul cauzei o sesizare către Curtea de Justiție a Uniunii Eurpoene, prin care să se interpreteze normele comunitare ce reglementează protejarea intereselor financiare ale UE.
Curtea a respins această sesizare și a motivat că instanțele naționale au mijloacele necesare interpretării și aplicării dreptului comunitar.
“La dosarul cauzei s-a depus, din partea DNA, un înscris care lasă loc de interpretări, în sensul că DNA-ul spune că nu poate răspunde în întregime la acestă solicitare a instanței, deoarece nu poate trimite acele informații care pot avea caracter secret. Cu răspunsul trimis de SRI care a intrat numai în biroul președintelui, respective că avem un document care conține informații strict secrete, în aceste condiții este clar că dincolo de procedurile evidente din dosar au fost și aceste proceduri secrete, ceea ce mi se pare de foarte mare interes. Noi am afirmat de la început că dosarul Inaltului Teodosie și al tuturor inculpaților din prezenta cauză nu are o justificare într-o stare de fapt reală, nu poate avea valoarea decât a unor răfuieli interne, poate, între capii Bisericii – altfel, nu pot să-mi explic ce a dus la sesizarea SRI-ului și la sesizarea procurorului. Este regretabil că procurorul a intrat în acest joc și că a instrumentat, în aparență, niște proceduri judiciare care ar cuprinde o acuzație, dar de fapt se pare că a făcut doar jocul unor interese oculte. Iar răspunsurile primate azi la dosar , chiar dacă nu avem acces la ele, ne fac să credem că avem dreptate atunci când avem această suspiciune de nereguli în instrumentarea acestui dosar. Tocmai de aceea s-a prorogat declanșarea procedurii de declasificare întrucât răspunsul de la DNA este doar o treaptă, care arată necesitatea desecretizării. Noi spunem că se putea trece de astăzi la procedura desecretizării, pentru că mi se pare corect ca un dosar să se încheie lăsându-i unui inculpat acestă senzație că în spatele procedurilor la care noi avem acces s-au adunat anumite documente și informații, pe care noi nu le putem vedea.” – a declarat Maria Vasii, avocata care îl reprezintă pe IPS Teodosie.
Toți avocații părților au fost de acord și au făcut o solicitare de declasificare a răspunsului primit de către instanță de la SRI, cu privire la raportul de colaborare cu DNA-ul în acest caz.
În finalul ședinței, Curtea a prorogat începerea procedurilor de desecretizare a documentului primit de la SRI și a admis cererea către DNA, care să răspundă dacă a existat orice fel de corespondență între SRI și DNA cu privire la acest dosar.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Radio Constanța