CONSTANȚA/VIDEO: Nicușor Constantinescu citat la DNA în două noi dosare – UPDATE
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 aprilie 2019, 09:54 / actualizat: 15 aprilie 2019, 15:26
UPDATE:
La ieșirea din sediul DNA Constanța, Nicușor Constantinescu a declarat că este „cercetat (inculpat) în dosarul în care este vizată firma Tel Drum a lui Liviu Dragnea și că este șantajat pentru a face denunț împotriva acestuia, că deranjează poporul român”.
Avocatul lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu, ne-a declarat că: „ambele dosare sunt disjunse dintr-un raport al Curții de Conturi, ce vizau un control la RAJDP, care vizează plăți nelegale efectuate de către Nicușor Constantinescu, în calitate de ordonator principal de credite la CJC, plăți care au fost virate către RAJDP Constanța pentru efectuarea unor lucrări”
Nicușor Constantinescu a ajuns în această dimineață la DNA Constanța, fiind citat în două noi dosare.
La ieșirea din duba penitenciarului, Nicușor Constantinescu a declarat: În loc să fie cercetat dl. Bodean Andrei pentru represiune nedreapta și tortură, tot ce mi-a făcut mie în dosarele, zeci, pe care le-a instrumentat. Sunt cercetat eu pentru că a aflat că este cercetat, alături de doamna Kovesi, la plângerile mele la Secția pentru Investigarea Magistraților. Nu vedeți ca nu ma lasă ăștia să vorbesc?
”Mâine, 15 aprilie 2019, la ora 10:00, sunt chemat de același procuror la DNA Constanța în calitate de suspect și inculpat în alte două dosare penale! Aștept presa care este interesată de aceste noi abuzuri!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook ieri, a fostul șef al CJC.
Nicușor Constantinescu se află încarcerat în penitenciarul Poarta Albă, fiind condamnat definitiv în două dosare.
Curtea de Apel Constanța i-a contopit recent pedepsele, rezultând 7,4 ani.
Decizia nu este definitivă.
UPDATE. Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție a transmis un comunicat, pe care îl redăm integral:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față o persoană, la data faptelor președinte al unei autorități din administrația publică locală , pentru săvârșirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În calitatea menționată, suspectul şi-a îndeplinit, cu încălcarea legii, atribuţiile de serviciu privind gestionarea bugetului şi exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite, respectiv a dispus, cu încălcarea normelor în materia finanțelor publice, efectuarea, de către Regia Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, a unor lucrări asupra unor obiective care nu erau administrate de către instituția pe care o conducea, unul dintre aceste obiective aparținând unei persoane juridice de interes privat, iar altul aparținând unei regii autonome de stat (Romsilva).
Ca urmare a acestor demersuri s-au achitat, în mod nelegal, cu bani din bugetul Consiliului Județean Constanța, lucrări în valoare de 1.792.370,19 lei la un obiectiv privat , respectiv de 3.778.451,09 lei la un obiectiv aparținând unei regii autonome.
La data de 15 aprilie 2019, suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
La aceeași dată, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în cauza mediatizată la punctul 1) din prin comunicatul http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8014
În dosarul ultim menționat, inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Redactori online – Daniel Țăndăreanu, Alina Enache