Rata de reciclare din țara noastră este acum de aproximativ 5% din 65%
Publicat de Doina Sirbu, 12 aprilie 2019, 18:44
Potrivit legii, începând de la 1 aprilie, românii primesc 0,5 lei pentru fiecare dintre ambalajele de sticlă reutilizabile care pot fi returnate, în magazinele de unde au fost cumpărate. În teorie, totul pare simplu, este un sistem de dorit, dar în momentul acesta legea este aplicabilă cu un impact extrem de scăzut. Schimbarea de comportament a consumatorilor prin acest sistem se va face într-un timp îndelungat.
Rata de reciclare din țara noastră este acum de aproximativ 5 la sută din 65, care este ținta de reciclare din masa de materiale ce pot fi reutilizabile, ce va trebui atinsă la data de 31 decembrie 2020. Pentru neîndeplinirea acesteia, Comisia Europeana va aplica sanţiuni foarte dure, care pot ajunge la câteva sute de mii de euro pe zi. Despre acest subiect a vorbit și Raul Pop, membru în Coaliția Nonguvernamentală pentru Economie Circulară.
‚‚Este un sistem de dorit. Nu avem niciun fel de dubiu. Are foarte multe avantaje, inclusiv faptul că rezultă ambalaje administrate cu grijă și curate și separate bine și puse într-un sistem administrat și păzit. Din punct de vedere tehnic, soluția este foarte bună. Din punct de vedere administrativ și investițional, trebuie făcuți niște pași. Cea mai bună soluție ar fi fost un sistem de decontări între retaileri. Și generalizarea obligativității, îndepărtarea tuturor piedicilor din sistem, să avem o prevedere care să spună că omul să vină cu bonul fiscal de unde a cumpărat ambalajul. Trebuia să înceapă cu definirea acestui sistem de decontare între magazine. Să fie un sistem privat, pe care magazinul să îl pună la punct în termen de șase luni și prin care să înceapă să ruleze și mai multe tipuri de ambalaje, ca să avem un calendar de implementare ca să permită să dezvoltăm sistemul din mers. Acest sistem, din păcate, este extrem de ezitant și de neconsecvent. Dacă noi la 31 decembrie 2020 nu suntem capabili să demonstrăm cu cifre că ne-am îndeplinit obiectivul de reciclare de 65% din ambalaj, atunci, Uniunea Europeană declanșează procedura de infringement. Începe un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în urma căruia se stabilesc niște penalități. În studiul care a ieșit săptămâna trecută din partea Comisiei Europene, a pornit de la premisa că din cele 270 de kg pe care le generează un român într-un an, noi reciclăm 7%, dar este subevaluat. De fapt, generăm undeva pe la 360 de kg de deșeuri pe cetățean pe an. Conform și cu media regiunii din care facem parte, eu aș estima, bazându-mă pe un pic de cunoaștere, că noi nu reciclăm mai mult de 4-5% în momentul acesta’’, a spus Raul Pop.
Este foarte greu să duci ambalajul reciclabil la magazinul respectiv, spun și clienții care au încercat acest lucru.
‚‚Să mergi cu ambalajul la fiecare supermarket și cu bonul respectiv înseamnă foarte mult timp pierdut, bilete pe autobuz sau combutibil. Ar trebui să fie primite la un punct de colectare fără bon, pentru că ele oricum sunt cumpărate de la un anumit producător. Din cauza aceasta, oamenii nu reciclează ambalajele pentru că sistemul este foarte greoi’’, a spus un client.
redactor online – Doina Sîrbu