LicArt, singurul concurs de arte pentru adolescenții români, își va desemna câștigătorii în luna august
Publicat de , 12 aprilie 2019, 10:23
Festivalul Național de Arte pentru Liceeni, LicArt – singurul concurs de arte pentru adolescenții români, aflat la a 18-a ediție, s-a desfășurat in perioada 7 ianuarie – 17 martie 2019. La cele două secțiuni, Poezie și Fotografie, au participat liceeni din clasele IX-XII.
Un juriu format din cei mai cunoscuți și apreciați profesioniști din aceste două domenii a evaluat creațiile tinerilor concurenți, iar cei mai buni dintre ei vor merge în Tabăra de Creaţie LicArt, în care vor învăța să se cunoască și să se distreze. În această tabără vor fi anunțați finaliştii Festivalului Național de Arte pentru Liceeni și vor fi premiaţi câştigătorii concursului.
Invitat, în direct, prin telefon, în programul matinal realizat de Adelina Tocitu, coordonatorul Festivalului Național de Arte pentru Liceeni, Radu Herjeu, ne-a oferit detalii despre concurs.
Adelina Tocitu – Când va avea loc tabăra de creație? Am înțeles că a intervenit o modificare în program…
Radu Herjeu – Da. Din păcate, partea financiară a taberei nu ține de noi și atunci am fost nevoiți să amânăm tabăra pentru undeva în vară, probabil, după bacalaureat și admitere, pentru că avem printre finaliști și elevi de clasa a XII-a, care vor fi ocupați în perioada aceea. Ca să le dăm posibilitatea să vină, totuși, în tabără, o vom organiza undeva în august, cel mai probabil.
Adelina Tocitu – 7 ianuarie – 17 martie a fost perioada de desfășurare a concursului, este a 18-a ediție. Cîți elevi ați avut din clasele a IX-a și a XII-a care au venit și s-au înscris la această competiție?
Radu Herjeu – Numărul lor a rămas, în ultimii ani, constant. Variază între 1.500 și 1.700, cam acolo ne aflăm, la ambele secțiuni. Sunt mai mulți la poezie, în jur de 900, și vreo 800 la fotografie. În 19 ani, ai timp să observi niște schimbări. Noi am început concursul când nu exista fotografie digitală, se trimiteau fotografiile pe hârtie, iar poeziile, scrise de mână, pe hârtie și puse în plic. La început erau mult mai mulți poeți, apoi, pe la ediția a VII-a, a VIII-a, a IX-a, odată cu apariția fotografie digitale sau cu răspândirea ei, au început să fie mai mulți fotografi. De vreo 3 ani s-a schimbat, iarăși, trend-ul, cursul, astfel încât, în ultimii ani, numărul poeților a crescut semnificativ, cel de la fotografie rămânând aproximativ constant.
Adelina Tocitu – Ce ne puteți spune despre participanții sau câștigătorii din Constanța și Tulcea?
Radu Herjeu – Din păcate, cu o mică excepție, 2017, an în care toți cei 3 câștigători de la poezie au venit din Dobrogea, 2 din Tulcea și unul din Medgidia, în rest, prezența liceenilor din cele două județe n-a fost remarcabilă. Și nu cred că din cauza lor neapărat, ci a faptului că, în zonă, cu excepția Tulcei, a unei profesoare din Tulcea, nu sunt foarte mulți profesori care se preocupă să-i stimuleze și pentru astfel de activități. Nu sunt organizate cenacluri, cluburi de fotografie. Ori, fără ele, nu ne putem aștepta ca un tânăr adolescent sau prea mulți tineri adolescenți să o ia așa, de nebuni, să scrie poezie. De obicei, lucrurile astea se dezvoltă și se stimulează acolo, în comunitățile locale, dar, după cum spuneam, am avut și astfel de cazuri. A fost o câștigătoare la secțiunea poezie, acum 14 ani, în 2005, chiar din Constanța și, după cum spuneam, acum 2 ani. La fotografie, în schimb, nu am avut câștigători din zona respectivă. De înscris, se înscriu, mai ales din Tulcea, pentru că acolo există de câțiva ani un pol rival la polul de poezie din Suceava, care-i cel mai puternic din România, cel puțin la nivel de adolescenți. Acum 3 sau 4 ani, cred, s-a născut unul și în Tulcea, ceea ce pe mine m-a bucurat foarte tare, pentru că s-a oprit puțin „dominația“ Moldovei în zona asta poetică.
Adelina Tocitu – Ce știți despre cei care au câștigat de-a lungul timpului, au reușit să ducă mai departe aceste pasiuni?
Radu Herjeu – În domeniul poeziei, destul de puțini au rămas. Dar cei care au rămas, au rămas de-adevăratelea. Avem printre câștigătorii noștri nume care, astăzi, reprezintă ceva în domeniu, în zona asta a literaturii române, tineri foarte talentați, cum sunt Olga Ștefan, Alex Văsieș, Denis Otai, Cosmina Moroșan. Sunt câțiva care au debutat apoi în volum, iar astăzi sunt considerați o nouă generație de poeți. La fotografie, probabil că mulți dintre ei au continuat la nivel de hobby. Eu știu dintre ei câțiva care au făcut cursuri de specialitate, în special în străinătate, dar, în domeniul fotografic e mai greu să ajungi la o vârstă tânără, să-ți faci un nume, astfel încât eu să fi știut că pasiunea lor s-a transformat într-un mod de viață. Dar știu sigur că au continuat să o facă cel puțin la nivel de pasiune, cel puțin la nivel de comunicare. De fapt, LicArt-ul asta încearcă să stimuleze cel mai mult – dorința tinerilor de a comunica. În cazul acesta prin artă, prin fotografie și poezie. Ăsta este obiectivul principal, nu atât cât să dea niște premii unor texte sau unor fotografii reușite.
Adelina Tocitu – Ce se va mai întâmpla în tabăra respectivă, vor mai avea de parcurs anumite etape, cum se va desfășura?
Radu Herjeu – Premiile sunt deja stabilite de cele două jurii și dacă-mi permiteți o să numesc jurații, pentru că sunt foarte importanți. Nu cred că există astfel de jurii, în România, la concursuri de amatori sau de profesioniști. La fotografie avem un dublu laureat al premiului Pulitzer și al premiului World Press Photo pentru fotografie, Daniel Etter, îl avem pe Vadim Ghirdă, românul nostru care este laureat al World Press Foto și pe Vlad Eftenie, laureat Sony Awards. La poezie avem doi poeți – Ioan Es. Pop și Răzvan Țupa, doi poeți din generații diferite, și unul dintre cei mai buni critici literari tineri – Paul Cernat. Aceste două jurii mie mi-au dat linștea că premiile sunt într-adevăr ceea ce ar trebui să fie. În tabără vor avea de făcut proiecte, tabăra e de creație, noi încercăm să combinăm poezia și fotografia, astfel că îi punem în echipe mixte să facă astfel de proiecte comune. Vor primi și câteva premii, în tabără, pentru proiectele comune făcute în tabără, vor fi câteva workshop-uri susținute de poeți sau fotografi profesioniști, vom face și câteva excursii. În ultima seară va avea loc finala, când se vor decerna premiile.
Realizator – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu / Foto – LicArt