Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanța găzduiește întâlnirea finală din cadrul Premiului Internaţional “Marco e Alberto Ippolito”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 aprilie 2019, 10:34
Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Constanța găzduiește, de astăzi, întâlnirea finală din cadrul Premiului Internaţional “Marco e Alberto Ippolito”. La acest concurs participă tineri din 12 ţări, care au concurat la patru secţiuni: poezie, fotografie, eseu şi cercetare sociologică. Ediţia a XVII-a, organizată la Constanţa, este a doua din istoria proiectului în care întâlnirea finală se desfăşoară în România.
Invitată în studioul Radio Constanța, a fost prof. psiholog Irina Ermolaev – Director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa, coordonator al proiectului.
Adelina Tocitu – Când a fost prima ediție a acestei manifestări?
Irina Ermolaev – Prima ediție s-a desfășurat în anul 2002 , iar, anul trecut a fost prima oară când toate activitățile de final, de proiect, s-au desfășurat în România. Anul acesta, din nou, delegația italiană, cea a profesorilor din cadrul federației naționale a profesorilor din Italia alături de profesori și elevi din alte 11 țări ne vizitează, și este vorba din Italia, Germania, Suedia, Cehia, Bulgaria, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Portugalia, Polonia și Serbia. 12 țări prezente la Constanța prin reprezentanți.
Adelina Tocitu – Sunt specialiști, cercetători, majoritatea vin din Italia în aceste zile la Constanța. În afară de conferință, le-ați pregătit și alte surprize, măcar să descopere frumusețea locului?
Irina Ermolaev – Este un program dens, în aceste zile, în cadrul proiectului “Marco e Alberto Ippolito”, având în vedere că avem oaspeți de onoare, îi tratăm ca atare, vom primi delegațiile în cadrul colegiului și vom asista la prezentarea filmelor realizate de către elevi, ca urmare a implementării rezultatelor din cadrul cercetării sociologice, după care ne vom reuni în workshop-uri, vom asigura, ceea ce se cheamă asistență la clasă, pentru a vedea exemple de bune practice, în cadrul Colegiului Național Mircea cel Bătrân, vom realiza o vizită în zona peninsulară, de asemenea, se va desfășura o conferință “Un futuro di ritorno”, dedicată lansării cărții președintei federației naționale a profesorilor din Italia, din Regio Calabria, este vorba despre doamna Natina Cristiano, vom merge către campusul de la Cumpăna, pentru a vizita acest campus și pentru a asista la un program, special, oferit de către oficialitățile din cadrul comunei Cumpăna, vom avea o întâlnire cu profesori de renume și cu cercetători din Italia, din Portugalia și din toate celelalte țări. Va avea loc și o ceremonie de înfrățire a Asociației părinților din cadrul colegiului și corespondenta din Barreiro, Portugalia. Vom vizita, de asemenea, Mamaia, vom face inaugurarea expoziției de fotografie, fotografiile realizate de copiii din țările participante, vom discuta cu o parte dintre elevii, care au participat la acest proiect, pentru a ne transmite, de fapt, care este mesajul lor. Tema din această ediție fiind una foarte generoasă, este vorba despre tema “Aș vrea să le spun tuturor că..”, aici adolescenții fiind atât de creative, au imaginație, ne spun foarte multe lucruri, despre ceea ce au dorit ei să transmită prin poezie, prin eseu, prin fotografie și, în cadrul cercetării sociologice, ce au transmis prin intermediul chestionarului, pe care l-au parcurs. Vom face și premierea secțiunii de cercetare, vom avea un meci demonstrativ de baschet, cu o echipă mixtă, România plus profesori și elevi din celelalte țări. Vom avea acea întâlnire cu personalități de excelență și vom și oferi, ceea ce se cheamă “Premiul Amicizia”, respectiv, titlul de cetațean european și conferirea acelor titluri “Personalita Excelente”.
Adelina Tocitu – Care este originea acestui concurs, “Marco e Alberto Ippolito”?
Irina Ermolaev – Este un concurs european de poezie, dedicat celor doi frați, care dau numele proiectului, este vorba de Marco și Alberto, fiii familiei judecătorului Pasquale Ippolito, din Regio Calabria, cei doi tineri, poeți în devenire, au plecat la stele mult prea devreme, căzând victime în lupta pentru eradicarea clanurilor criminale care au răvășit Italia în acea perioadă, talentul lor a generat, iată, dorința mamei, doamna Natina Cristiano, de a crea un proiect, în amintirea celor doi frați, astfel încât, putem și astăzi să trăim cu intensitatea ceea ce ei au lăsat, sunt poezii valoroase. Tot datorită acestei inițiative, proiectul s-a dezvoltat, având în prezent 4 secțiuni, nu ne-am oprit la poezie, dar, este dedicată celor doi tineri cu talent și pasiune pentru poezie. Este o poveste de suflet în spatele acestui proiec, o poveste care ne face martorii unei experiențe inedite în fiecare an, pentru că, vedem modul în care reușește această mamă, în cadrul proiectului, să transmită atâtor tineri, că putem face foarte multe lucruri, chiar dacă vorbim de persoane care sunt aici, cu noi, sau sus, la stele.
Adelina Tocitu – Câți elevi de la Colegiul Mircea participă în aceste zile?
Irina Ermolaev – În fiecare an sunt sute de elevi implicați, mai ales, că vorbim de participarea la fiecare secțiune iar, cea de studiu sociologic implică foarte mulți elevi, anul acesta, peste 100 de elevi au participat numai la această secțiune. La diferitele secțiuni am selectat 24 de participanți, la poezie, eseu și fotografie. În total sunt peste 100, în fiecare an lucrurile stau astfel, iar, rezultatele se văd atât în volumul dedicat, pe care îl realizeaza Finism și în volumul pe care noi l-am editat. Anul trecut am lansat un volum care este dedicat creațiilor, pe care, profesorii din Italia l-au premiat de-a lungul timpului, un volum generos de aproape 400 de pagini, numai cu creații ale Mirciștilor.
Adelina Tocitu – Este întâlnirea finală din cadrul premiului “Marco e Alberto Ippolito”, înseamnă că veți decerna și premii!
Irina Ermolaev – Cu siguranță, ele nu sunt cunoscute de noi, în acest moment. Este o surpriză și pentru noi. Juriul încă nu ne-a transmis rezultatele finale. Așteptăm să aflăm cine va fi pe podium anul acesta. Sperăm ca, participanții din cadrul colegiului să ne ofere și în acest an poziții de pe podium.
Adelina Tocitu – Colegiul național Mircea cel Bătrân este singura instituție, din România, înscrisă prin elevi, la această competiție. Este și gazdă în acest an.
Irina Ermolaev – Practic, proiectul s-a născut, în Italia, iar, primii parteneri au fost România și Polonia, România fiind reprezentată de colegiul național Mircea cel Bătrân din Constanța. Rezultatele obținute de-a lungul anilor, au generat invitarea noastră în proiect cât și calității manageriale a domnului profesor doctor Vasile Nicoară.
Realizator – Adelina Tocitu / Redactor online – Liviu Predescu