TULCEA: În piețele agroalimentare din județ, cei mai mulți comercianți sunt și producători locali
Publicat de Doina Sirbu, 9 aprilie 2019, 13:06
În cele patru piețe agroalimentare din județul Tulcea, cei mai mulți comercianți sunt și producători locali. Însă, carnea de porc este adusă din afara județului din cauza pestei porcine africane care a afectat crescătoriile din această zonă. Directorul Societății Agropiețe Tulcea, Rodica Pascale spune că de Paște vor fi locuri special amenajate pentru comercializarea mieilor și a iezilor, iar pentru sezonul estival dorește să demareze modernizarea a două sectoare din Piața Veche.
‚‚În Piața Centrală avem, în acest moment, un procent de 57% ocupat de producători agricoli. De pe raza județului Tulcea avem comune foarte bine dezvoltate legumicol – Sarichioi, Zebil, Sabangia, Agighiol, Murighiol, Văcăreni. Societatea noastră face parte din asociația administratorilor de piețe din România, care promovează prin #traiestesanatos, mersul la piață, ținând cont că este și perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale și marea majoritate țin post, găsesc verdețuri, rădăcinoase, salată, ridichi, ceapă, de la producători autentici din județul Tulcea. Este și hala de lactate, unde avem producători agricoli, care au acest obiect de activitate, de prelucrare a laptelui, însă, la carne, din păcate, Tulcea a fost lovită anul trecut de pesta porcină și atunci, carnea este adusă din alte județe. Pentru săptămâna de dinaintea Paștelui, avem solicitări în piața centrală de la producători pentru comercializare carcase miei și iezi’’, a declarat Rodica Pascale.
Locurile vor fi special amenajate.
‚‚În fiecare an, noi colaborăm cu Direcția Sanitar-Veterinară. De acolo se impun anumite condiții pe care noi putem să le ducem la îndeplinire și se organizează acest punct de desfacere pentru comercializare miei și iezi. Deocamdată, solicitările sunt pentru Piața Centrală, Piața Sf. Gheorghe. Pentru anul 2019 vrem înlocuirea integrală a acoperișului din Piața Veche, aproape 4000 de metri pătrați, pentru că este foarte veche. Finanțarea investițiilor întotdeauna a fost făcută doar din surse proprii ale societății. Piața Veche este situată într-o zonă centrală, aproape de faleza Dunării, unde sunt turiști și se impunea această investiție’’, a mai spus Rodica Pascale.
realizator – Carmen Secuiu
redactor online – Liviu Predescu