A început Exercițiul Multinațional „SeaShield 19”. Șeful Statului Major al Forțelor Navale: „Executăm aceste exerciții în scopul antrenamentului“
Publicat de , 8 aprilie 2019, 17:15
Toate navele participante au ieșit, astăzi, pe mare, pentru o săptămână în care îşi vor sincroniza toate eforturile în vederea îndeplinirii obiectivelor Exercițiului Multinațional „SeaShield 19”. România participă cu 14 nave, Bulgaria, Turcia, Grecia, Canada și Olanda cu 6 nave, alături de acestea aflându-se și Gruparea Navală Permanentă (SNMG2) care activează în Marea Neagra de luna trecută (28 martie).
Prima zi a exercițiului a debutat cu respingterea unor ambarcațiuni de mici dimensiuni la ieșirea din Portul Constanța, după care, Fregata Mărășești, împreună cu zece nave, au mers pe un canal verificat de posibile mine de un dragor românesc. În timpul marșului, la bordul fregatei a fost executat un exercițiu de stingere a unui incendiu la bord, urmat de salvarea unui rănit. La aproximativ 25 de mile marine de țărm, în zona de tragere, toate navele au executat trageri la țintă. Echipajul navei Mărășești a reușit să lovească ținta cu toate cele opt lovituri de tun, în raionul de tragere aflat în apele internaționale ale Mării Negre. Mâine, se vor executa exerciții de luptă la suprafață.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, susține faptul că este nevoie de echipamente, senzori și armament la nivelul secolului 21, pentru ca România să fie cu adevarat o forță de descurajare în zona Mării Negre.
„Vom exersa proceduri, în toate cele 3 medii, antisubmarin, de suprafață și antiaerian, precum și proceduri de acțiuni contra minelor marine, urmărind ca echipajele să realizeze acea coeziune, atât de necesară desfășurării activităților, atât pe mare cît și pe uscat și, deasemenea, vom avea inserate și exerciții în care participă forțele aeriene române cât și forțele terestre. Este un exercițiu care arată faptul că, forțele navale române au o postură activă, patrulează și controlează zona de responsabilitate a forțelor navale în apele României, și sub nicio formă nu poate fi considerat provocator sau de altă natură. În finalul acestui exercițiu vom putea trage concluziile, stadiul în care suntem și ceea ce avem de făcut în continuare, astfel încât, să fim deplin operabili, interoperabili, credibili față de aliații noștri și parteneri“, a spus viceamiralul Alexandru Mîrșu.
Cât privește supravegherea internațională, viceamiralul Alexandu Mîrșu a ținut să facă anumite precizări. „Este notificat și toată lumea știe scopul, amploarea, perioada și locul în care se desfășoară aceste exerciții. Cine dorește să vină să vadă ce executăm, poate să vină, bineînțeles, respectând apele teritoriale și zonele geografice foarte bine stabilite prin legile internaționale. Executăm aceste exerciții, deschis, în scopul antrenamentului. Sub nicio formă în alte scopuri provocatoare sau care pot fi interpretate ca și provocatoare“, a spus șeful Statului Major al Forțelor Navale.
Realizator: Cristina Iliuță / Redactor online: Liviu Predescu / Foto: Cristina Iliuță