Interviul Dimineții: Pregătiri pentru Festivalul de Artă Dramatică ”Alexandru Arșinel” de la Năvodari
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 aprilie 2019, 11:48
Năvodari, dă masca jos! Pe 11 mai are loc Festivalul de Artă Dramatică Alexabdru Arșinel – Fii Fan Artă! Generațiile se împletesc și oferă momente, fiecare jucându-și clipa la această primă ediție!
Actorul Alexandru Arșinel, directorul Festivalului de la Năvodari și director artistic al Teatrului de Revistă Constantin Tănase ne-a povestit la Interviul Dimineții cum s-a născut acest festival care îi poartă numel:
‘’În primul rând m-am blocat când am fost sunat iar persoana s-a recomandat Abdul Cair Latip.Am zis: domnule, am trecut hotarele, sunt sunat din Turcia, din Afganistan.Pentru că e un nume ușor curios. După aceea mi-am dat seama că este un nume specific zonei în care se va ține festivalul.Am ascultat și o voce inteligibilă, un băiat cu o voce caldă și mai ales cu multe argumente ca să accept să intre într-o acțiune atât de generoas ‘’
Realizator: De ce la Năvodari acest eveniment?
Alexandru Arșinel : De ce nu? Ne ducem oriunde există asemenea inițiative extrem de lăudabile. În afară de Abdul Cair Latip există doamna învățătoare Petrică Steluța, e și profesoara Maria Burlăciuc. Sunt personae care își îndreaptă activitatea extrașcolară spre acțiuni culturale care nu au de ce să nu aducă un plus de valoare la activitatea de educație a copiilor.
Realizator: Ce așteptări aveți de la acest eveniment?
Alexandru Arșinel: Cred că vor fi extrem de organizați, de altfel toată corespondența pe care am purtat-o cu dumnealor, inclusive o întâlnire la București, demonstrează că organizatorii sunt porniți să realizeze un lucru deosebit la Năvodari și cu un impact asupra a cee ace înseamnă activitatea culturală din școli. S-au pregătit foarte bine, există și un număr acceptabil de sponsori care vor fi alături de ei și cred că va fi o reușită. Și îmi doresc să vin și la anul la Năvodari.
Realizator: Ce sfat aveți, ca director al Festivalului, pentru tinerii înscriși în concurs?
Alexandru Arșinel: Orice festival îți adduce un plus de emoție, de ambiție, de pregătire, cee ace va declanșa o emulație acolo. Eu îi îndemn să se pregătească, să creadă în cee ace vor să facă și să creadă mai ales în inițiativa acestor oameni minunați de la Școala Tudor Arghezi din Năvodari. Și să nu uite că în comisie e… Alexandru Arșinel.
Realizator: Am constatat un lucru îmbucurător… în ultima perioadă, tot mai mulți tineri se îndreaptă spre sălile de teatru…
Alexandru Arșinel: Și nu numai în sălile de teatru. Merg în tot ceea ce există învățământ teatral. În România, annual avem foarte mulți absolvenți de teatru și cee ace înseamnă derivatele teatrului: regie, scenografie, critică teatrală și așa mai departe. Asta demonstrează că poporul nostru are aplecare special spre cee ace înseamnă cultură.
Invitat în studio, actorul Abdul Cair Latip, organizatorul Festivalului Concurs de Artă Dramatică Alexandru Arșinel, ediția I, de la Năvodari ne-a intrudus în detaliile tehnice ale evenimentului:
”Festivalul se adresează tuturor elevilor, este împărțit pe mai multe secțiuni: învățământ primar, gimnazial, liceal, secțiune de improvizație, de creație. Teatru, de la mic la mare, așadar. Sunt duble emoții în aer. Pentru că un asemenea eveniment nu se poate face fără specialiști și fără oameni cu experiență, am invitat-o și a acceptat să facă parte din juriu pe și pe marea noastră actriță Maia Morgenstern, la fel și domnul Ioniță Sabdaru, actor și regizor la Teatrul Vasile Alecsandri din Iași. Înscrierile se fac până pe 14 aprilie. O să fie o întâlnire în care îmbinăm momente și fiecare își joacă clipa.‘’
Realizator: Cum ți-a venit ideea să realizați festivalul?
Abdul Cair Latip: Povestea este simplă. Ne tot gândeam cum să fie, cine să fie, cum să se numească festivalul. Nu am stat foarte mult pe gânduri, nu a fost foarte greu și sperăm ca totul să fie cum ne-am propus. Ca întotdeauna, vor fi mici plusuri și minusuri, dar sperăm să fie constructive. Domnul Alexandru Arșinel a îmbrățișat acest concept. Am insistat, am deschis uși, am intrat pe uși și pe fereastră, am zburat, am mers cu trenul și am obținut ce ne-am dorit.
Realizator: Ce reprezintă festivalul pe harta culturală a orașului Năvodari?
Abdul Cair Latip: Reprezintă în primul rând faptul că ne unim,că suntem împreună, că este un nou început pentru Năvodari, sperăm ca toate generațiile, toate clipele frumoase care vor fi să rămână așa peste noi și să mergem în continuare, exact așa cum ne-am propus. Este ceva nou, o provocare.
Realizator: Vreau de la tine trei cuvinte reprezentative pentru acest festiva…
Abdul Cair Latip: Pasiune,energie și… festival. Iar cei care doresc să observe sufletul pe care copiii îl pun în ceea ce joacă, pasiunea cu care o fac, cei care doresc să își descopere latura artistică, sunt așteptați cu toții la Năvodari.
Realizator / foto – Larisa Calistru / Redactor online – Daniel Țăndăreanu