Peste 100 de angajați ai unei firme din Portul Constanța, îngrijorați că ar putea rămâne fără locuri de muncă

Publicat de , 5 aprilie 2019, 12:26
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC) a externalizat, prin licitație, în 2004, firmei Consal, trei servicii referitoare la amplasarea de baraje antipoluante, preluarea deșeurilor de la nave și P.S.I. C.N.A.P.M.C a demarat licitațiile pentru încheierea altor contracte, după ce a decis, unilateral, încetarea celor încheiate cu Consal Trade.
În acest context, Consal a atacat în instanță încetarea unilaterală a colaborării, deoarece consideră că aceste contracte sunt valabile încă 5 ani. Până la lămurirea situației, peste o sută de angajați Consal se tem de posibilitatea intrării în șomaj. 130 de angajați Consal nu știu dacă vor mai avea loc de muncă, după cum ne-a spus liderul de sindicat Ștefan Geangoș.
Ștefan Geangoș: Suntem neliniștiți, în continuare, de soarta celor de la baraje și soarta celor 80 de pompieri, din cadrul serviciului privat pentru situații de urgență. Am vrea să avem răspunsuri clare, vizavi de activitatea de baraje, dacă va rămâne în cadrul administrației port sau va fi externalizată, din nou.
Ce așteptați de la administrația portului sau de la firma Consal?
Ștefan Geangoș: O soluție în privința siguranței locurilor de muncă.
Cine credeți că este vinovat de situația care s-a creat?
Ștefan Geangoș: N-aș putea să spun. Nu s-au luat, la timp, măsurile necesare pentru a se evita această situație, ce ține, oarecum, și de siguranța portului Constanța, având în vedere că cele 3 servicii despre care vorbim au activitate în acest domeniu.
Adminstratorul firmei Consal, Marcela Mohanu, a făcut câteva precizări!
Marcela Mohanu: Contractele care s-au încheiat la vremea respectivă au avut un act de prelungire. În afară de actul adițional, de prelungire, art.5 al. 1, mai este un aliniat 3, care vine și mai prelungește peste ce e prevăzut la aliniatul 1 încă 5 ani. Noi am consultat foarte mulți avocați. Din puctul lor de vedere și al nostru este că, noi mai avem dreptul să prestăm aceste servicii încă 5 ani de-acum înainte, adică până în 2024.
Sunteți în instanță cu administrația portului?
Marcela Mohanu: Avem 3 dosare pe rol, pentru PSI , baraje șicolectare deșeuri. Dacă dumnealor nu au fost de acord cu punctul nostru de vedere, trebuia cu 6 luni înainte de termenul de încetare pe care mi l-a făcut cunoscut, trebuia să organizeze licitație. La PSI ei mi-au făcut cunoscut că contractul încetează cu 01.02 și îmi organizează licitație pe 25.02, cu termen de desemnare a câștigătorului 6 luni. Nu avem, absolut, niciun reproș, scris, din parta lor, precum că am fi avut vreo fisură în cele 3 activități.
La solicitarea noastră, Compania Administrația Porturilor Maritime Constanța ne-a transmis un punct de vedere. Nu am primit un răspuns clar la întrebarea de ce nu s-au demarat licitațiile înainte de expirarea contractelor ci, doar că acestea se desfășoară acum. Până la finalizarea procedurilor, serviciile de prevenire și stingere a incendiilor și intervenții în situații de urgență, la obiectivele companiei sunt asigurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Port Constanța. Compania a întocmit și o procedură privind organizarea anunțării, localizării și stingerii incendiilor pentru a preveni situații de acest gen, se mai spune în răspunsul primit la redacție. În ceea ce privește activitatea de punere baraje și personalul specializat, necesar acestei activități, răspunsul a fost, că, prin personalul angajat, compania poate desfășura activitatea de montare a barajelor antipoluante.
Realizator – Cristina Iliuță
Redactor online – Liviu Predescu