Autoritățile vor să permită, din nou, angajarea de zilieri în domeniul turismului
Publicat de , 5 aprilie 2019, 13:00
Angajarea zilierilor în turism este încercare de a rezolva criza forței de muncă din acest domeniu, care are, ca efect ultim, nemulțumirea clienților, din cauza serviciilor proaste. Numai că, de data aceasta, patronii vor fi obligați să achite, pentru zilieri, contribuțiile către stat, fapt care i-ar face pe angajatori să aibă costuri mari și să nu mai apeleze la muncitorii cu ziua.
Dacă un ospătar, un bucătar, un chelner sau un alt meseriaș din zona aceasta trebuie să și spele vase, să și debaraseze, să facă pe scurt muncă necalificată, timpul de așteptare pentru comanda dumneavoastră se dublează. Pentru astfel de situații, în mod normal se angajează personal necalificat, numai că, și aici, este criză de oameni, iar lipsa de statornicie a angajaților, care pleacă uneori după câteva zile de muncă, nu ajută deloc.
„Există o anume fluctuație, pe litoral. Această fluctuație înseamnă că eu sunt obligat să închei, cu puțin ghinion și două contracte, trei contracte de muncă, în fiecare săptămână, să le transmit, să plătesc medicul, să plătesc serviciul extern și în plus, evident, contribuțiile. Este o birocrație care-i sperie pe angajatori și îi îndeamnă să utilizeze munca zilierilor“, a declarat Eugen Bola, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.
Cu zilierii, ca sezonul trecut, ar fi mult mai simplu, deoarece pentru ei nu este necesară atâta birocrație. Numai că, anul acesta, conform unui proiect de ordonanță, patronii ar urma să achite la stat, în premieră, contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate, iar, patronii spun că această nouă cheltuială pentru ei va anula complet avantajul lipsei de birocrație. „Atâta timp cât plătim aceleași taxe ca la un angajat, obișnuit, credeți-ne că nu văd sensul. Toată problema în industrie este legată de faptul că există taxe foarte mari, adică, trebuie să plătim aceleași taxe în industrie pe o sezonalitate acerbă, asta înseamnând cost foarte ridicat cu forța de muncă. Facilitatea aceea pe care am crezut că am obținut-o cu zilierii era foarte importantă dacă într-adevăr era pe un termen lung și normele de aplicare ar fi fost mai clare, dar, în condițiile în care plătim aceleași taxe, nu are niciun sens pentru noi, chiar niciun sens, demersul“, a spus Anca Pavel Nedea, directorul executiv al Asociației Patronale Mamaia.
Ca urmare, sunt șanse mari ca și în acest sezon să se perpetueze aceeași problemă ca și în anii trecuți – servicii proaste pe litoral, din cauza lipsei de angajați. Sunt însă și cazuri în care unitățile mari, cu forță financiară considerabilă, au reușit să atragă și să păstreze personal calificat și suficient. Pentru localurile obișnuite, însă, unde ieșiți la o pizza, e bine, mai întâi, să mâncați ceva acasă.
Realizator – Bogdan Comșa
Redactor online – Liviu Predescu