Campanie în favoarea creșterii ratei de vaccinare – Inițiativă pentru viitor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 aprilie 2019, 12:09
Scăderea constantă a ratei de vaccinare în România a dus la apariția unor epidemii la nivel național, așa cum este cea de rujeolă sau de gripă din acest an, care ar fi putut fi prevenite printr-o imunizare în procent de peste 90% a populației. În acest context, vaccinarea a devenit o importantă temă de sănătate publică pe care și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC – o readuce în dezbatere publică printr-o campanie intitulată ”Inițiativă pentru viitor” #vaccinareinformareviitor”.
Lipsa informațiilor corecte, care au dus la refuzul imunizării, dar, și problemele în aprovizionarea și finanțarea vaccinării, constituie bariere în creșterea acoperirii vaccinale, la nivel național. De aceea, organizațiile de pacienți, vor să se implice, direct, și pe această problematică, atât de importantă, pentru sănătatea lor, dar și a celor din jur. Radu Gănescu, președintele coaliției organizațiilor pacienților cu afecțiuni cornice din România, în dialog cu realizatorul Carmen Sandu, la Radio Constanța:
Radu Gănescu – Pacienții, au nevoie de acces la vaccinuri, au nevoie de vaccinare și au nevoie de vaccinuri rambursate. Pe această cale am deschis această inițiativă pentru viitorul nostru, al tuturor, prin care să aducem atât medici, societăți profesionale, alte asociații de pacienți, societatea civilă, la unison. Nu vrem sș facem altceva decât să fim mediatori, pe un subiect care ne interesează și împreună să putem să facem în așa fel încât, fiecărui cetățean al acestei țări sau cine dorește să poată să aibă acces la un program de vaccinare, la vaccinare rambursată. De câte ori începe sezonul gripal nu avem destule vaccinuri, achizițiile întârzie.
Carmen Sandu – Aceasta este doar o parte a problemei. Cealaltă parte se referă la faptul că foarte multe personane, pacienți, nu vin să se vaccineze, chiar dacă sunt vaccinuri gratuite sau accesibile!
Radu Gănescu – Din punctul nostru de vedere, cel mai imprtant este ca fiecare să fie informat, atât despre riscul vaccinării, pentru cei doritori să se vaccineze cât și riscul nevaccinării. Trebuie să fim foarte atenți pentru că, nu neapărat, noi putem să ne expunem sau să-i expunem pe cei din jurul nostru.
Carmen Sandu – Concret, cum se va desfășura această campanie?
Radu Gănescu – Vom avea discuții cu societățile profesionale, mai ales cu medicina de familie, societatea de epidemiologie. Vom încerca să mergem împreună cu medici și împreună cu alți parteneri din această inițiativă, către autorități, către ministerul sănătății. Vom încerca să reînfințăm comisia de vaccinologie, de la ministerul sănătății care, la ora actuală, este singura comisie care nu funcționează și credem că este un mare dezavantaj, apropos de politicile de vaccinare din România și să mergem în fața membrilor din parlament pentru a aduce în discuție, din nou, legea vaccinării, care cred, că, ar putea fi de data asta un succes, dacă, se așează la aceeași masa și reprezentanți ai societății civile, ai asociațiilor de pacienți.
Realizator – Carmen Sandu / Redactor online – Liviu Predescu