Educația pentru sănătate, o nouă disciplină
Publicat de Doina Sirbu, 1 aprilie 2019, 14:17
Este mult mai ușor să previi o afecțiune, decât să o tratezi. Numai că prevenția a devenit mult mai greu de realizat, după ce fondurile destinate acestei activități vitale au fost diminuate foarte mult. Urmările nu sunt greu de anticipat. În aceste condiții, specialiștii cred că se impune introducerea unei noi discipline: educația pentru sănătate. Nu stăm deloc bine cu sănătatea, iar speranța de viață redusă semnificativ față de Occident, este o urmare inevitabilă și dramatică. În aceste condiții , măsura cea mai la îndemână și mai eficientă, prevenirea bolii, este sabotată de reducerea bugetelor pentru prevenție. Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța are mai puțini bani pentru materialele informative, distribuite în jumătate din Dobrogea, decât are o pizzerie care împarte pliante cu reclame în cutiile poștale într-un singur cartier al unui oraș. Loti Popescu, șefa biroului de promovare a sănătății și educației pentru sănătate, din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța, spune că până acum se puteau tipări și împărți pentru fiecare campanie, 30.000 de fluturași.
‘‘Acum putem să facem pentru câteva campanii, din toate care sunt pe listă, doar 1.000 de fluturași, fluturași – adică a treia parte dintr-o foaie format A4, față – verso, la un județ cum este Constanța. Noi avem niște indicatori pe care nu trebuie să-i depășim, adică trebuie să ne încadrăm în niște costuri, care pentru o campanie înseamnă 500 de lei. Asta este’’, a declarat Loti Popescu.
În aceste condiții, propunerea specialiștilor este o nouă disciplină – educația pentru sănătate, introdusă chiar de la grădiniță.
‘‘Educația pentru sănătate este medicina omului sănătos, să știe tot ce are de făcut, să nu facă boala. Se denaturează ideea asta, și pe toate posturile încep discuții marginale care duc în derizoriu. Din educația pentru sănătate, o bucățică este și educația sexuală, dar asta nu înseamnă că eu merg la grădiniță și spun copilului să pună prezervativ. Educație pentru sănătate înseamnă să învățăm despre sănătate, într-o manieră holistică. Minte, trup, emoție, ocupație, social și spiritual. Și luate toate la rând și desfăcute cu alimentație, activitate fizică, tot ce intră, controale medicale periodice’’, a mai precizat Loti Popescu.
Propunerea a fost făcută în fața autorităților, care prin vocea subprefectului Ali Șenol, s-au declarat receptive la idee.
‘‘Apreciez, foarte mult, această propunere. Eu personal o susțin. Trebuie să mă documentez, să văd care sunt căile de a pune în practică acest lucru’’, a declarat Ali Șenol.
Realizator – Bogdan Comșa
Redactor online – Liviu Predescu