Sanatoriul Techirgiol și efectul de Piramidă
Publicat de Doina Sirbu, 29 martie 2019, 13:35
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol organizează, astăzi și mâine, o masă rotundă cu participarea unui număr impresionant de oameni de știință din mai multe centre ale țării. Această manifestare științifică este un omagiu adus personalității profesorului universitar doctor Mărioara Godeanu. Un pionier în cercetările științifice de graniță, face parte din seria evenimentelor dedicate aniversării a 120 de ani de balneologie maritimă românească la Techirghiol. La această masă rotundă vor participa oameni de știință din mai multe centre universitare din țară care se vor implica într-un nou proiect ce va fi realizat la sanatoriul balnear Techirghiol, precizează Roxana Almășan, managerul unității sanitare.
‚‚Acest eveniment precede lansarea unui proiect care constă în construcția unei noi baze de tratament. Vrem ca această bază să aibă forma piramidei și să ne bucurăm de toate descoperirile doamnei Mărioara Godeanu. De aceea am hotărât să adunăm la Techirghiol, pe toți cei cu care a colaborat, pentru a extrage orice fel de informație care ne va folosi la construirea acestei baze de tratament’’, a declarat Roxana Almășan.
Practic, va fi vorba despre un bazin nou care va fi sub o cupolă piramidală.
‚‚Exact. Sub acest bazin vor fi cabinete medicale unde se vor desfășura restul procedurilor cu nămol. Avem totul organizat, chiar lângă baza de tratamente existentă, vom adăuga o piramidă. Pacienții vin la Techirghiol, în special, pentru apa și nămolul de Techirghiol. Vrem să le oferim o alternativă’’, a mai spus Roxana Almășan.
Acest proiect va fi început în viitorul apropiat.
‚‚Noi, acum, adunăm toate datele posibile pentru a fi ceva unic. Și nămolul de Techirghiol este unic. Vrem să folosim inteligența românească. Doamna profesor universitar doctor Mărioara Godeanu, se știe că s-a ocupat foarte mult de efectul de formă, cunoscut în mod curent sub numele curent de efect de piramidă. S-au construit, de fapt și două piramide experimentale, la Pitești și cea de-a doua la București și vrem să ne folosim de tot ceea ce a descoperit’’, a mai spus Roxana Almășan.
Realizator interviu – Carmen Sandu
Redactor online – Liviu Predescu