CONSTANȚA: „Nu te văd, nu te aud”
Publicat de Doina Sirbu, 28 martie 2019, 17:38
Spectacolul „NU TE VĂD, NU TE AUD”, organizat de elevii din 8 școli constănțene înscrise în proiectul „TE VĂD, TE AUD”, este organizat de Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa și Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Evenimentul are loc, vineri, 29 martie, de la ora 13:30, la Palatul Copiilor Constanța.
Scopul proiectului “TE VĂD, TE AUD” este de a sensibiliza elevii din unitățile școlare cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz, astfel încât să înţeleagă şi să conştientizeze dificultăţile cu care se confruntă aceste persoane şi să înveţe cum le pot ajuta. Proiectul se derulează în perioada 15 octombrie 2018 – 31 iulie 2019 și este realizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Constanța și Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța.
În prima parte a proiectului, elevii s-au întâlnit la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, au discutat cu acestea și au experimentat diverse situații în care erau privați de unul dintre simțuri, încercând să se descurce singuri.
În cea de-a doua parte a proiectului, elevii vor arăta ceea ce au trăit prin scenete puse în scenă de ei, în cadrul spectacolului NU TE VĂD, NU TE AUD.
În ultima etapă a proiectului se vor face panouri, care vor fi expuse în spaţiul public, prin care să se exprime experienţa trăită şi cunoştinţele dobândite.
”Fiecare întâlnire cu grupurile țintă de elevi din școlile cuprinse în proiect a fost pentru noi o experiență deosebită. Copiii sunt curioși, deschiși și absorb ca un burete informațiile pe care le transmitem. Noi ne străduim să deschidem, prin explicațiile noastre o poartă spre lumea pe întuneric din universul nevăzătorilor. Sperăm că am reușit să ne facem înteleși și văzuți de lumea către care întindem, prietenește mâna. Suntem egali, suntem prieteni, ne trăim viața împreună, sub același cer, a declarat Teodora Sârbu, voluntar Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Constanța”.
În România trăiesc 140.000 de nevăzători şi 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2000 de nevăzători şi 745 de persoane cu deficienţe de auz se află în judeţul Constanţa.
Unitățile de învățământ care fac parte din proiect sunt: Școala Gimnazială Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială Nr. 43 „Ferdinand”, Școala Gimnazială „S.A. Esenin” Ghindărești, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”
Constanța, Colegiul Național Miitar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, Liceul Teoretic „Traian” Constanța, Liceul Tehnologic „Dobrogea” Castelu.