OPC Constanţa vrea un grup comun de lucru pentru sezonul estival 2019
Publicat de , 27 martie 2019, 13:02
În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de astăzi, şeful OPC Constanţa, Horia Constantinescu, a propus o întâlnire comună cu primarii din zone „fierbinţi turistic”, reprezentanţi ai instituţiilor de control, dar şi al celor de autorizare.
Constantinescu a precizat că toate acestea trebuie să ajungă la un numitor comun pentru ca activitatea turistică să se desfăşoare în bune condiţii. „Să găsim un numitor comun și, așa cum se discută pe prevenție, să vorbim aceeași limbă pentru că, din experiența sezoanelor trecute, nu am reușit neapărat să fim toți în aceeași direcție, cu toate că avem, majoritatea instituțiilor, același obiectiv, și anume un sezon mai bun decât cel precedent, o încurajare a activității în zona de turism și alimentație publică și a prestărilor de servicii în domeniu, pentru a echilibra discrepanțele dintre turismul din țările învecinate și ceea ce se întâmplă la noi“, a declarat Horia Constantinescu.
Șeful OPC a solicitat ca viitorul grup de lucru să stabilească dinainte ce înseamnă unitate de alimentaţie publică, care este standardul minimal şi real acceptat pentru o unitate de cazare, care ar fi documentele care sunt propuse spre a fi retrase (cum ar fi clasificările și autorizaţiile) care astăzi nu au legătură cu realitatea. Acesta mai vrea şi o evaluare a tuturor autorizaţiilor de construire. „Ordonanța 99, cea care prevede modul în care se autorizează activitățile în zona aceasta, prevede niște exigențe minimale și anume, cea mai importantă este că spațiul trebuie să aibă destinația pentru care urmează să fie folosit, lucru care astăzi a dispărut aproape total din exigențele autorităților de control și mai ales din exigențele emitenților de autorizații de funcționare, în sensul că acum alimentație publică se face în toaletă, în WC, în cașcarabetă, în dugheană, în orice, cumva, cu două plite și o tigaie, lucru care, în opinia noastră, reprezintă niște proceduri total nesigure și cu potențial periculos pentru interesele consumatorului, atât de sănătate, cât și economice. Acesta trebuie obligatoriu să le fie suspendată activitatea, așa cum prevede legea, cu propunerea de retragere a tuturor avizelor“, a mai spus Horia Constantinescu.
Subprefectul Constanţei cu atribuţii în domeniul instituţiilor deconcentrate, Ali Şenol, a precizat că se lucrează la emiterea unui ordin de prefect pentru propunerea făcută.
Redactor: Dana Malciu