Atracțiile Deltei Dunării, la început de sezon
Publicat de , 26 martie 2019, 18:21
Primii turiști ai Deltei sunt amatorii de pescuit care, încă de pe 15 martie, se bucură de ridicarea prohibiției la știucă. Însă pensiunile și hotelurile din deltă se pregătesc pentru turiștii care vor veni în număr mare cu ocazia minivacanței de Paște și 1 Mai.
Rezervările pentru minivacanța de Paște și 1 mai în Delta Dunării au acoperit aproape toata capacitatea de cazare disponibilă în această perioadă. Și nici nu este de mirare pentru că acum, primăvara, delta atrage iubitorii de natură și de liniște, ne-a spus Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
„Acum se întorc păsările în Delta Dunării, începe cuibăritul, natura renaște, este fantastic să vezi cum totul revine la viață și cum toată Delta își schimbă culoarea și devine mult mai efervescentă. Este o experiență pe care o recomand tuturor celor care își doresc să petreacă o vacanță ALTFEL decât sunt obișnuiți cei mai mulți. Discutăm de un altfel de turism, o altfel de vacanță, discutăm de relaxare, liniște, o poveste în natură. Se apropie minivacanța de Paște și de 1 mai unde, clar, cei care își doresc să petreacă sărbătorile și să vadă altceva, vor beneficia, alături de masa tradițională de Paște (cu preparate de miel, ouă roșii), dar vorbim și de partea de partea de gastronomie locală cu pește. Iar oferta este diversificată cu variante de cazare la pensiuni, agro-pensiuni, pensiuni familiale până la hoteluri de 3, 4 și chiar 5 stele. Pentru minivacanța de Paște avem un grad de rezervare între 60 și 90% în acest moment, ceea ce este un grad de ocupare foarte bun. Inclusiv pentru lunile mai și iunie, avem un grad de ocupare între 40 și 100%, în funcție de capacitatea și oferta de cazare. Într-adevăr, în minivacanța de Paște, la sfârșit de aprilie, sunt deschise aproximativ 80-85% din capacitățile de cazare.“
Specificul local și mai ales gastronomia deltaică sunt căutate de turiști, reiese dintr-un studiu realizat de specialistul în turism, Anca Pavel Nedea.
„Consumatorul potențial și efectiv ajuns în destinația Delta Dunării vine epntru cadru natural, pentru tradiții, pentru gastronomie locală. La acest ultim aspect, deși prestatorii de servicii cred că peste 63% din gastronomia folosită în Delta Dunării este una locală, turistul zice că nu-i adevărat, că el nu mănâncă lucruri autentice și că le găsește mai degrabă în gospodăriile neavizate. Așa că, unele măsuri luate de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și de autoritățile locale deja pun bazele unui turism sănătos pentru că s-a făcut pasul spre acreditarea acestor gospodării, acestor centre care să fie recunoscute.“
La inițiativa lui Ivan Patzaichin au fost făcute demersuri în premieră la nivel european pentru autorizarea centrelor gastronomice locale care să ofere turiștilor preparate tradiționale.
Text: Monica Cruceanu Comșa
Foto: AMDTDD