Regulamentul de pescuit în Delta Dunării se modifică
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 martie 2019, 11:27
Pescarii comerciali din Delta Dunării vor avea începând cu acest an dreptul de a depăşi cota alocată pentru pescuit cu 25%, iar cei care au activităţi fiscalizate în turism vor putea face doar o jumătate din cotă, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.
Potrivit normelor în vigoare, pescarii sunt obligaţi să captureze cel puţin 75% din cota alocată anual de autorităţi. Dacă nu reuşesc să facă acest minim, ei îşi pierd în anul următor calitatea de pescar comercial.
‘Sunt vreo 50 de pescari care nu au reuşit anul trecut să facă această cotă minimă. Voi susţine vehement ca, în noul regulament de pescuit, pescarii comerciali care vin cu documente ce demonstrează că în perioada estivală au avut activitate turistică fiscalizată să facă doar 50% din cota de pescuit. Au fost pescari care ne-au spus că în sezonul estival sunt implicaţi în activităţi turistice, iar toamna înnebunesc să-şi facă acest minim de 75% din cotă’, a afirmat guvernatorul Muşetescu.
Aproape 15 pescari au depăşit anul trecut de cel puţin două ori cota alocată, iar până în prezent autorităţile nu au avut instrumente pentru a-i sancţiona, potrivit sursei.
‘Anul acesta, prin modificarea Regulamentului de pescuit, ei vor putea captura doar 25%, apoi îi vom anunţa că trebuie să se oprească şi în acelaşi timp îi vom informa pe cei de la Comisariatul Delta Dunării, de la Poliţia Delta Dunării, Poliţia Frontierei că aceşti pescari nu mai au dreptul să-şi desfăşoare activitatea’, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.
În fiecare an, în funcţie de studiile specialiştilor care evaluează resursa piscicolă, autorităţile române adoptă capturile maxime admisibile în apele teritoriale româneşti care se împart apoi pe zone, specii şi pescari.
Sursa – Agerpres