Ascultă Radio România Constanța Live

Interviul Dimineții: Dr. Ariadna Petronela Fildan și dr. Valentin Păvăloiu

Interviul Dimineții: Dr. Ariadna Petronela Fildan și dr. Valentin Păvăloiu

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 martie 2019, 11:15

24 martie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 54 milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2017. În 2017, 10 milioane de persoane aveau tuberculoză , dintre care, 1,6 milioane au decedat prin această boală.
România este pe primul loc în UE ca număr de cazuri de TBC, cu 11 630 de bolnavi în 2018 și o incidență de aproape 60 de cazuri la o sută de mii de locuitori.

În acest context, Radio Constanța i-a avut invitați în studio pe dr. Ariadna Petronela Fildan, medic pneumulog, șef secție Pneumologie II adulți la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare și dr. Valentin Păvăloiu, medic specialist Chirurgie Toracică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Redactor: Ce este tuberculoza și cum să ne protejăm de ea?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Este o boală infecto-contagioasă produsă de o bacterie care se transmite aerian, de aceea și gradul de contaciozitate este foarte mare. Practic dacă un pacient tușește, aceste picături pe care el le elimină prin tuse plutesc un timp îndelungat în aer și nu numai atât, dar se și depun pe diverse suprafețe. Dacă mergem de exemplu în mall, aici sunt suprafețe întinse care nu au aerisiri naturale, sunt mai mult pe ventilație artificială. Și un pacient care este bolnav de tuberculoză și tușește, strănută, râde într-un spațiu destul de închis și prost ventilat, gradul și riscul de infecțiozitate este destul de mare. La fel în mijloacele de transport în comun, în avion, în sălile de clasă dacă există cadre dicactie sau copii bolnavi pe putem infecta. Trebuie să facem o distincție între infecție și boală. Teoretic, în România aproape toată populația este infectată, asta nu înseamnă că ne și vom îmbolnăvi.Noi venim în contact cu bacilul, organismul nostru este capabil să lupte dacă nu are alte deficiențe imunologice sau alte boli. Doar o mică parte din populația infectată va și dezvolta boala.

Redactor: Exista un mit că TBC este boala sărăciei…
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Nu era întru totul fals, e adevărat că grupa de risc este în general o populație care suferă de sărăcie, prin faptul că există o alimentație proastă, mediul de trai nu este probabil unul adecvat din punct de vedere al temperaturilor, al igienei, dar ține și de organismul propriu. O persoană infectată poate să fie și academician, dacă la un moment dat de exemplu are o problemă mai gravă de sănătate, este diabetic sau ia medicamente care îi scad imunitatea sau are o neoplazie, poate să facă și tuberculoză, nu este scutit.

Redactor: O ascultătoare ne-a trimis un sms și întreabă dacă una dintre cauzele acestei boli poate fi subnutriția…
Dr. Ariadna Petronela Fildan : Da, poate fi subnutriția, sub diverse aspecte, în sensul că există pacienți care au boli intestinale, gastrice care se soldează cu malnutriție. Sunt mai multe patologii care predispun la apariția tuberculozei. În principal persoanele cu diabet au un risc crescut, cele care suferă de diverse neoplazii, cele care iau tratamente imuno-supresive, dar și subnutriția, malnutriția predispun la apariția îmbolnăvirii.

Redactor: Altcineva ne întreabă cum decurge colaborarea dintre un pneumolog și un medic de la chirurgie toracică…
Dr. Valentin Păvăloiu: Colaborarea trebuie să fie una perfectă. Practic trebuie să muncim ca o echipă, ca un tot unitar. Și aici nu este inclus numai pneumologul, să spunem că el este creierul. El pune diagnosticul, face investigațiile, apoi echipa chirurgicală este mâna care lucrează și care scoate boala din om ca să zicem așa, adică intervențiile chirurgicale de rezecții. Ariile chirurgicale sunt cu arie vastă, practic de la un simplu drenaj al cavității pleurale pentru lichid până la scoaterea unui întreg plămân pentru distrugerea lui infecțioasă. Sunt destul de rare aceste cazuri și de obicei se folosesc în patologia tuberculoasă care ne răspunde la tratament. Dacă după un an de tratament tuberculostatic nu se răspunde la tratament, atunci se intervine chirurgical.

Redactor: Oamenii ajung la timp la medic? Neglijarea simptomelor agravează boala și pune în pericol și sănătatea celor din jur…
Dr.Ariadna Petronela Fildan: Este absolut corect! Practic, cea mai mare sursă de răspândire a bolii este bolnavul de tuberculoză. Pcienții noștri vin în stadii diferite. În ultima perioadă, incidența a scăzut foarte tare. Din anul 2002, când practic am avut un vârf de incidență la nivel național, fiind peste 140 de cazuri la suta de mii de locuitori, în 2018 am ajuns la performanța de a avea sub 60 la suta de mii de locuitori, ceea ce înseamnă un real progres pentru țara noastră. Încă ne menținem pe locul I în Uniunea Europeană, dar rata de vindecare este undeva la peste 85 la sută.Un pacient dacă se adresează serviciului de pneumologie de la primele simptome (tuse care durează mai mult de 3 săptămâni), trebuie să beneficieze de un consult pneumologic obligatoriu. Tuberculoza nu este o boală dificil de diagnosticat, practic un consult simplu și efectuarea unei radiografii toracice și a unui examen de spută poate să conducă la un diagnostic rapid și eficient.

Redactor: Cât de periculoasă este automedicația? Ne credem cu toții doctori, atunci când tușim mergem la farmacie și cumpărăm singuri medicamentele care credem că ne sunt utile…
Dr.Ariadna Petronela Fildan: Odată pus diagnosticul de tuberculoză, automedicația nu există! Programul național care se desfășoară în România presupune ca pacientul care este diagnosticat cu tuberculoză să înceapă un tratament strict supravegheat.Inițial în cardul spitalului, ulterilor prin dispensarul de pneumoftiziologie teritorial sau prin medicul de familie. Cu asistență de ocrotire, pacienții trebuie să își ia medicația.

Redactor: Care ar fi patologiile tratate cel mai des în cadrul secției de chirurgie toracică de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța?
Dr. Valentin Păvăloiu: Fiind un spital de urgență, marea majoritate a pacienților sunt cu traume toracice. Acestea sunt datorate accidentelor rutiere, căderilor și chiar agresiunilor fizice. Pe lângă acestea, tratăm și cazuri de neoplazii(cancere pulmonare în diferite stadii dar și alte tipuri de cancere care pot da probleme pulmonare). Este foarte importantă discuția cu pacientul și cu aparținătorii acestuia, ei trebuie să fie bine informați înainte de orice intervenție chirurgicală, trebuie să cunoască complicațiile, accidentele care pot apărea, care este evoluția lui post-operatorie și care este beneficiul acestei intervenții chirurgicale. Pacientul decide care dintre aparținători trebuie să știe despre boala lui, fiinf un acord privind comunicarea datelor medicale între pacient și medic și atunci trebuie stipulat de la început cine trebuie să știe despre boala lui. Recordul petrecut într-o sală de operație la o singură intervenție chirurgicală a fost de 8 ore, dar există situații cțnd ai mai multe intervenții chirurgicale de făcut în aceeași zi și poți depăși orele respective. Din păcate, în județul Constanța suntem doar doi medici de chirurgia toracică și suntem angajați la Spitalul Clinic Județean de Urgență, cel mai puțin comparativ cu celelalte centre universitare, deși e cel mai mare județ ca populație din țară, avem cei mai puțini chirurgi toracici. Suntem asaltați de pacienți. Ne vin pacienți și din județele Tulcea și Ialomița pentru că nu au chirurgi toracici.pe lângă asta, în timpul sezonului estival, numărul locuitorilor se dublează și automat și al pacienților.

Redactor: Care ar fi rolul fumatului în bolile de cancer și de TBC?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Trebuie să recunoaște, fumatul este principalul nostru inamic, pentru tuberculoză și cancere în special. 90 la sută dintre persoanele cu cancer pulmonar sunt fumătoare sau foste fumătoare. Fumatul e agentul nociv cu care ne luptăm zilnic, inclusiv la pacienții spitalizați.Nu avem întotdeauna cel mai mare succes, gradul de dependență este destul de mare, gradul de educare medicală lasă puțin de dorit, oamenii nu conștientizează adesea cât este de grav acest obicei și la câte pericole se supun. Cancerul pulmonar este cu mortalitatea cea mai mare, și la bărbați și la femei, prectic trendul obiceiului fumatului la femei a avut un decalaj la noi în țară, dar acum noi diagnosticăm și la bărbați cancerul la plămân, evident datorat fumatului.Problemele fumatului nu se opresc strict la nivel pulmonar. Este un NU hotărât fumatului, inclusiv celui electronic.

Redactor : Cum să prevenim îmbolnăvirea cu TBC?
Dr. Ariadna Petronela Fildan: În primul rând să nu fumăm, ne scade imunitatea organismului în fața infecțiilor. Deficitul de vitamina D este și el periculos. Conteză și o corectă alimentare, să avem un stil de viață sănătos, echilibrat. Practic nu avem soluții medicamentoase de genul să iau o pastilă-două și să mă feresc de a mă îmbolnăvi de tuberculoză. Cum noi aproape toți suntem infectați, nu avem decât a ne baza pe organismul nostru să luptăm împotriva îmbolnăvirii.

Redactor: Când și cum credeți că se va îmbunătăți sistemul medical românesc?
Dr. Valentin Păvăloiu: Eu sper și cred în lucrul ăsta de când am intrat la facultatea de medicină și până am terminat rezidențiatul și pare că lucrurile tind să meargă spre bine, să sperăm că așa va fi. Am avut și încă am oferte să profesez în străinătate. Acesta este cel mai ușor lucru pe care poți să îl faci, să îți iei biletul de avion și să pleci. A fost și ca o provocare, când am terminat rezidențiatul mi s-a propus să vin aici la Constanța, atunci era un singur chirurg toracic, acum sunt doi, cu mine.

Dr. Ariadna Petronela Fildan: Și eu sunt o optimistă din punctul acesta de vedere și mărturie îmi stă simplul fapt că am rămas în țară.Chiar discutam cu colegul meu înainte de acest interviu despre faptul că mulți colegi medici aleg să practice meseria în alte țări, Motivele pentru care ne pleacă medicii din țară sunt multiple. Și nu cred că din cauze financiare. Sigur, salariul este tentant, însă, de ce să nu recunoaștem, și salariile noastre au ajuns la un nivel decent. Nu neapărat partea financiară îi împinge să meargă în alte părți, ci condițiile de lucru, faptul că acolo nu trebuie să te confrunți cu problemele lor sociale,că nu au asigurări, circuitul pacientului este mult mai bine pus la punct. Nu trebuie să alerge între un pneumolog(care este într-un spital) și chirurgul toracic (aflat în alt spital), oncologul este în alt serviciu. Eventual, dacă nu există dotarea tehnică a chirurgului trebuie să ajungă în alt oraș și așa mai departe. Circuitul pacientului în străinătate este mult mai facil, dotările și accesibilitatea medicilor la tehnicile de diagnostic și de tratament este mult mai bună și atunci și confortul nostru ca practicieni este unul adecvat.

Redactor: În final, câteva sfaturi pentru ascultătorii noștri care doresc să aibă o sănătate de fier…
Dr. Ariadna Petronela Fildan: Să nu se apuce de fumat sau dacă fumează deja, să abandoneze acest obicei cât mai repede, să aibă un stil de viață sănătos, care implică o alimentație corectă, odihnă decvată și sport.

Dr. Valentin Păvăloiu: părerea mea este să nu neglijăm simptomatologia. Corpul ne spune atunci când are o problemă. Și dacă luăm măsurile la timp, atunci cu siguranță lucruile vor fi mai bune!


Realizator – Larisa Calistru

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:59

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot

Poliţia a înregistrat, duminică, 435 de sesizări cu privire la posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot, dintre care 126...

MAI: Peste 430 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de procesul de vot
Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 11:32

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă

La data de 23 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Siguranță Transporturi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul...

Județul CONSTANȚA: Bărbați cercetați pentru furt de combustibil din trenurile de marfă
TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:53

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol

Asttăzi, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari tulceni în cazul producerii unui accident...

TULCEA: Accident între două autoturisme în apropiere de Agighiol
Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 09:33

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu

După numărarea a 99,93% din procesele-verbale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă la nivel de ţară, independentul Călin...

Prezidențiale 2024 | Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu și intră în turul doi, alături de independentul Călin Georgescu
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 08:33

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole

Peste 50 de firme furnizoare de echipamente agricole s-au înscris încă din prima zi a programului „Rabla pentru tractoare”, care...

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 07:48

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale. Inițial dat favorit de sondajele la ieșirea...

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 06:59

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin

Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,84% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele...

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară