Ziua mondială a meteorologiei
Publicat de Doina Sirbu, 23 martie 2019, 09:13
În fiecare an, la 23 martie, se sărbătoreşte Ziua mondială a meteorologiei eveniment ce marchează intrarea în vigoare, în anul 1950, a Convenţiei Organizaţiei Meteorologice Mondiale, conform site-ului oficial www.wmo.int.
Evenimentul subliniază contribuţia esenţială a serviciilor meteorologice şi hidrologice naţionale la siguranţa şi bunăstarea societăţii. Temele alese pentru sărbătorirea acestei zile reflectă probleme ale climatului, apei sau ale stării atmosferice.
Tema din 2019 a Zilei mondiale a meteorologiei este „Soarele, Pământul şi Vremea”. Astfel, în ţări din lumea întreagă vor fi organizate dezbateri şi conferinţe despre impactul Soarelui asupra Pământului, despre Soare şi schimbările climatice sau despre Soare şi energia regenerabilă, conform sursei citate.
„Soarele furnizează energia care însufleţeşte toate formele de viaţă de pe Pământ, este la originea vremii, curenţilor oceanici şi ciclului hidrologic, ne influenţează starea de spirit şi activităţile zilnice şi reprezintă o inspiraţie pentru muzică, fotografie şi artă”, se arată în mesajul secretarului general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas, cu prilejul aniversării Zilei Mondiale a Meteorologiei 2019, conform www.wmo.int.
Tema de anul trecut a evenimentului a fost „Vremea şi clima; să acţionăm inteligent”, în condiţiile în care populaţia planetei, în continuă creştere, se confruntă cu pericole ale naturii precum cicloane tropicale, ploi torenţiale, valuri de caniculă, secetă iar urbanizarea şi extinderea megalopolisurilor expun tot mai multe persoane acestor intemperii, mai notează sursa citată.
România se numără printre ţările care au fondat Organizaţia Meteorologică Mondială, în 1884, prin Serviciul Meteorologic al României, sub conducerea lui Ştefan Hepiteş, conform site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, www.meteoromania.ro. În 1948, statul român a ratificat Convenţia de la Washington din 1947 şi a devenit membră cu drepturi depline a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, iar în 1951 a participat la primul Congres al acesteia.
Anul acesta, Administraţia Naţională de Meteorologie va marca Ziua mondială a meteorologiei printr-o conferinţă la care va participa şi viceprim-ministrul Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, conform aceleiaşi surse.
sursa – AGERPRES