Ziua Mondială a Apei | Interviu cu Adriana Trocea, reprezentant World Wide Fund for Nature
Publicat de , 22 martie 2019, 08:28
Astăzi este Ziua Mondială a Apei. Coaliția Living Rivers Europe atrage atenția că, la nivel mondial, ecosistemele acvatice sunt cele mai afectate de schimbarile climatice, iar în ultimii ultimii 40 de ani au fost afectate 60% din populaţiile speciilor de vertebrate de apă dulce. Detaliază subiectul Adriana Trocea, expert comunicare externă la World Wide Fund for Nature, într-un interviu realizat de Carmen Secuiu.
Adriana Trocea: Ziua Mondială a Apei este foarte importantă dacă ne gândim că avem nevoie de apă de la consumul propriu de apă, până la toate companiile care au nevoie pentru a produce bunuri sau pentru a oferi anumite servicii. Să fim foarte atenți la produsele pe care le consumăm și pe care le alegem, pentru că în procesul de fabricație intră o anumită cantitate de apă. Pentru un tricou pot fi folosiți până la 2.500 de litri în procesul de producție.
Oamenii se implică în a proteja apa?
Adriana Trocea: Noi am văzut recent că apa este importantă pentru aproape 400.000 de cetățeni europeni, care și-au manifestat interesul și s-au implicat în campania „Protejează apa“, campanie pe care am derulat-o noi, WWF România, un ONG care protejează apele, speciile sălbatice și pădurile din România. S-au semnat pentru ca legea care protejează apa la nivel european să nu fie modificată. Considerăm că este utilă în forma sa actuală, protejează toate ecosistemele acvatice, toate resursele de apă dulce din Europa, lege care se transpune în legislația fiecărei țări. Este un proces mai amplu prin care, o dată la 10 ani, sunt evaluate aceste tipuri de legi. Asta nu înseamnă neapărat că ele trebuie îmbunătățite, cât se urmărește să se vadă dacă mai sunt folositoare în forma în care au fost scrise inițial. Legea este în proces de evaluare și acest proces include mai multe etape. Mai întâi a fost o etapă în care au fost consultate ONG-urile, apoi a fost consultarea publică, urmează să fie luată o decizie de către Comisia Europeană cu privire la modificarea, revizuirea sau nu a legislației.
Cât de mult sunt afectate ecosistemele acvatice?
Adriana Trocea: La nivel mondial, 60% din populațiile de specii sălbatice au fost pierdute în ultimii 40 de ani. Cele mai afectate specii sunt cele de apă dulce – pești, amfibieni. Asta este zona noastră de activitate. A proteja Dunărea, Lunca Dunării, Delta, speciile unice pe care le avem în zona noastră, cum sunt sturionii, peștii din Dunăre preistorici.