TULCEA: Federaţia pescarilor din Deltă doreşte fonduri europene pentru adăposturi plutitoare
Publicat de Doina Sirbu, 21 martie 2019, 15:56
Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) doreşte să realizeze trei adăposturi pescăreşti plutitoare printr-un proiect european finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM).
Federaţia lucrează la cererea de finanţare care va fi depusă pe acest program operaţional şi spune că soluţia adăposturilor plutitoare pentru pescari este cea mai bună soluţie, având în vedere restricţiile care există pentru construcţiile pe terenurile din domeniul public de interes naţional din Deltă.
„În afară de posibilităţile de cazare, adăposturile pe care le vrem au şi funcţiuni de depozit pentru repararea şi păstrarea sculelor de pescuit, de depozitare şi păstrare a ambarcaţiunilor, au panouri solare care furnizează energie electrică şi apă caldă, dar şi facilităţi de acostare pentru ambarcaţiuni”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.
Bugetul total estimat al proiectului prin care se doreşte achiziţionarea a trei adăposturi pescăreşti plutitoare este de un milion de euro, potrivit sursei.
Şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunţat în urmă cu aproape un an că doreşte să acceseze fonduri europene pentru amenajarea unor adăposturi pescăreşti plutitoare, însă până în prezent cererile de finanţare depuse la mecanismul Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării au fost respinse, potrivit autorităţii.
Adăposturile pescăreşti din Deltă sunt o problemă veche de peste 10 ani pentru autorităţi. Ridicate pe domeniul public de interes naţional, ele sunt necesare pescarilor care le folosesc uneori şi cinci nopţi pe săptămână. Majoritatea sunt ilegale şi doar unele respectă normele arhitecturale ale Rezervaţiei.
În anul 2015, federaţiile de pescari din Tulcea şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au realizat un concurs de proiecte pentru modernizarea adăposturilor pescăreşti. Cele mai bune proiecte ale studenţilor Universităţii de Arhitectură din Bucureşti au fost prezentate într-o expoziţie la Tulcea care nu a fost urmată însă de punerea în practică a proiectelor pilot.
sursa – AGERPRES
foto – arhivă