Ministrul Culturii, Daniel Breaz, la Constanța. Șefii instituțiilor culturale de la malul mării i-au prezentat problemele cu care se confruntă
Publicat de , 20 martie 2019, 15:20
Prezent, astăzi, la Constanţa, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi-a declarat sprijinul total faţă de proiectele autorităţilor locale şi judeţene, dar şi faţă de toate instituţiile de cultură subordonate. La o întâlnire avută cu presa şi reprezentanţii instituţiilor de cultură din Constanţa, Valer-Daniel Breaz a spus că îşi doreşte ca acestea să devină instituţii-etalon pentru zonele unde activează.
„Nu avem un spațiu adecvat pentru teatrul de păpuși la Constanța. Va rog sa identificam o soluție pentru a muta acest teatru într-un spațiu adecvat“, i-a solicitat, la debutul întâlnirii, președintele CJC, Horia Țuțuianu.
Directorul Casei de cultură din Constanța, Gheorghe Ungureanu, a solicitat ministerului sprijin pentru a fi plătit impozit doar pe spațiile închiriate. Ministrul Culturii a spus ca documentația aferentă trebuie înaintată parlamentarilor constănțeni care să promoveze un proiect de lege in acest sens
Directorul Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu, a precizat că la unificarea unităților teatrale au fost dați afară peste 300 de angajați. „Pe vremurile acelea am trecut prin somaj tehnic, decizând de comun acord cu angajații să functional pe toată perioada anului. În 2010 s-a decis desființarea noastră”, a spus Vlădescu. Directorul TNOB a subliniat că, până la preluarea teatrului de ministerul Culturii, au mai fost dați afară 100 de oameni, astfel că baletul, filarmonica și opera funcționează cu 130 de oameni. „Niciodată nu am cerut mai mult decât avem nevoie“, a mai spus Vlădescu. Aceasta a reclamat subfinanțarea Teatrului, dar și faptul că trebuie clarificată problema proprietății clădirii. „Noi funcționăm ca un teatru adevărat pentru toată Dobrogea, avem 169 de spectacole pe an, am primit în 2016 cele mai multe premii la galele operelor naționale cu producții care nu depășesc 30.000 de euro, noi ne-am făcut datoria. Ar trebui să primim acea suma minimă pentru a asigura salariile colaboratorilor”, i-a spus Daniela Vlădescu ministrului Culturii.
„În momentul în care avem cu totul alt proprietar nu sunt clarificate aceste aspect, este imposibil să investim undeva sau în ceva ce nu este al nostru. Legat de partea de personal, am cerut de la toate instituțiile subordonate din țară liste cu necesitățile minimale pentru a încerca să vă ajutăm pe fiecare dintre dumneavoastră, respective și la dotări. Pentru că și aici, la Constanța, ați întocmit o listă cu dotările minimale necesare“, a spus ministrul Culturii.
Directorul Muzeului de istorie și arheologie din Constanța, Sorin Colesniuc, a reclamat faptul că sunt 2-300 de cercetări arheologice preventive pe an și foarte puțin personal de specialitate. „Foarte mult material arheologic descoperit zace in depozit pentru ca oamenii nu au timp”, a spus Colesniuc. Acesta a reclamat și faptul că nu a reușit inventarierea materialului din muzeu, dar și faptul că accesul autocarelor și, implicit, al turiștilor este limitat.
„E un vid pe piață lipsa arheologilor calificați“, a punctat ministrul Culturii la cele spuse de directorul MINAC.
Spațiul și insuficienți angajati au fost problemele Direcției de cultură a județului Constanța reclamate ministrului Culturii.
Directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, a vorbit de necesitatea unei legi de sistem, a unei legi transversale, o lege a teatrelor. Legat de fenomenul festivalier , directorul instituției teatrale a cerut sprijin pentru organizarea „Miturilor cetății“ pentru a-l transforma într-unul de anvergură națională. Ministrul Culturii a solicitat o cerere de finanțare argumentată în acest sens.
Redactor: Dana Lebed