Situația pestei porcine în județul Tulcea. Interviu cu Mitică Tuchilă, șeful DSVSA
Publicat de , 18 martie 2019, 08:58
În ultimele 2 săptămâni nu au mai fost cazuri de îmbolnăvire cu pestă porcină africană la suinele și mistreții din județul Tulcea. De la debutul epizootiei au fost uciși 72.100 de porci din exploatații comerciale și 44.000 de capete din gospodării private, pentru care au fost întocmite dosare de despăgubire.
Virusul a fost confirmat și la 105 mistreți din luna iunie și până în prezent, dar au mai fost descoperite și cazuri de mistreți găsiți morți, care aveau virusul. Continuă atât campania de informare a populației, cât și vânătoarea totală a mistreților din Tulcea și Delta Dunării. Aflăm mai multe dintr-un interviu realizat de Carmen Secuiu cu directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea, Mitică Tuchilă.
Mitică Tuchilă: Virusul pestei porcine africane nu are o virulență așa de mare în sezonul rece și asta s-a simțit prin numărul de cazuri destul de redus în sezonul de iarnă. În jurul datei de 28 februarie am avut două localități – în Văcăreni, o exploatație cu 50 de capete, unde s-au îmbolnăvit trei capete. În aceeași zi, în localitatea Făgărașu Nou, într-o exploatație în care exista o porcină. Până am ajuns noi, animalul a murit. Și în acest caz s-a identificat virusul. În județ am avut 5 ferme, cinci exploatații comerciale afectate, de când a început epizootia.
S-au făcut dosare de despăgubire?
Mitică Tuchilă: Da, toate cele cinci exploatații au avut dosare eligibile și au fost depăgubite, iar la gospodăriile private am avut câteva zeci de dosare neeligibile, pentru că proprietarii nu și-au identificat animalele sau nu le-au înregistrat la registrul agricol și nu au putut fi, ca urmare, despăgubiți.
Ce cuprinde programul de stingere a focarelor și de eradicare a bolii?
Mitică Tuchilă: Reinformarea populației privind măsurile de profilaxie și combatere în cazuri de reapariție a focarelor, strategii de gestionare a pestei porcine africane în fondurile cinegetice afectate și condițiile în care populația își poate repopula gospodăriile, exploatațiile, cu porci, după ce se stinge focarul.
Cât timp trebuie să treacă până la repopulare?
Mitică Tuchilă: Conform reglementărilor naționale și a celor europene și a manualului operațional privind pesta porcină africană, depă efectuarea celor trei dezinfecții, la 45 de zile, exploatația poate fi populată cu porci-santinelă, urmăriți încă o perioadă de 40 de zile, timp în care se fac examene clinice și recoltări de sânge. Dacă la examenele serologice nu este identificat virusul, popularea poate fi făcută. Cu toate acestea, noi recomandăm după nouă luni de la stingerea focarului, deoarece etiologia bolii și patogeneza ne spun că virusul există în mediul natural între 6 și 9 luni, pentru a avea siguranța că nu mai există carne în congelatoare, care să fi provenit de la porci infectați care aparent erau sănătoși, fiind în perioada de incubație.
foto: facebook.com