TULCEA: Pescuitul din România a absorbit 35% din fondurile europene nerambursabile
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 martie 2019, 16:59
Gradul de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) este de circa 35%, a declarat directorul general al Autorităţii de Management (AM) a programului, Ciceronis Cumpănăşoiu.
‘Din 2014, trebuia să absorbim 40 de milioane de euro şi ceva, ca să nu avem dezangajare automată. Noi am luat suma şi am mai trimis o cerere de finanţare de aproape 7 milioane de euro. Avem o absorbţie de circa 35% şi suntem mulţumiţi pentru că nu am dezangajat nicio sumă. Este pentru prima dată când Programul Operaţional pentru Pescuit nu dezangajează sume în mod automat’, a afirmat Cumpănăşoiu.
Dezangajarea automată intervine în momentul în care România nu absoarbe suma stabilită pentru fiecare an la începutul perioadei de programare, potrivit sursei.
El a amintit luna trecută au fost deschise 18 din cele 28 de măsuri de finanţare din cadrul POPAM şi a menţionat că există sume care nu vor fi cheltuite.
‘Sunt unele măsuri, ca de exemplu cea de depozitare, impusă de regulamentul european, care nu se potrivesc României. Speciile de peşti pentru care se plăteşte această măsură nu există în România. Aici avem aproape un milion de euro pe care nu-i putem cheltui, iar banii de pe această măsură nu pot fi mutaţi. Am sesizat încă de la început această situaţie, dar nu s-a putut face nimic’, a menţionat directorul general al AM a POPAM.
Cumpănăşoiu a precizat că în următoarea perioadă de programare, bugetul Fondului European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM) prin care se alocă fonduri nerambursabile sectorului piscicol din România va fi mai mic cu 6% faţă de cel din prezent, pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE şi a alocărilor pe sectoare.
‘În viitoarea perioadă de programare, vom avea o reducere cu 3,5% a alocării financiare pe POPAM’, a mai spus Cumpănăşoiu.
Una dintre cele mai accesate măsuri de finanţare din cadrul POPAM este cea prin care se acordă despăgubiri fermelor de acvacultură pentru daunele produse de păsările ihtiofage, bugetul acestei măsuri de circa 25 de milioane de euro fiind deja cheltuit.
Reprezentanţii AM a POPAM s-au întâlnit joi, la Tulcea, cu pescari şi societăţi private din pescuit şi acvacultură pentru a promova măsurile de finanţare care pot fi accesate şi a le răspunde întrebărilor.
Caravana de informare a POPAM a început la finele luni trecute în judeţul Braşov şi s-a încheiat joi, cu întâlnirea din Tulcea.
POPAM are în actuala perioadă de programare un buget total de 168 de milioane de euro, sumă care provine din FEPAM, la care se adaugă 25% din această sumă, contribuţie a Guvernului României.
Sursa – Agerpres