„În zilele noastre, o meserie devine tot mai atractivă“ | Școlile profesionale, promovate la Târgul de oferte educaționale care a început astăzi
Publicat de , 14 martie 2019, 14:25
Unitățile școlare cu pregătire pentru învățământul profesional și învățământul profesional dual participă la ediția de primăvară a Târgului meseriilor „Ştiu să-mi aleg meseria!”. Cele 36 de unităţi şcolare cu învăţământ profesional si dual își expun ofertele de formare la Casa de Cultură din Constanța și în alte localități: Medgidia, Cobadin, Crucea, Cogealac și Mangalia.
Viitorii absolvenţi de gimnaziu au şansa de a afla ce meserii vor învăţa din clasa a IX-a şi ce viitor pot să-şi construiască, dacă optează pentru învățământul profesional.
Pentru anul școlar viitor sunt propuse 59 de clase de şcoală profesională, dintre care şase sunt pentru învăţământ profesional dual.
În cadrul Liceului de Marină, din Constanța, la solicitarea Șantierului Naval, se vor înființa 2 clase de profesională – una de tabulator naval și una pentru lăcătuș naval.
„Șantierul Naval oferă bursă de 200 de lei, echipament de lucru plus garanția unui loc de muncă după finalizarea școlii profesionale. Pentru cei care nu doresc să lucreze, pot să continuie cursurile la liceu. În ziua de astăzi este greu să promovezi examenul de bacalaureat, trebuie să conștientizeze lucrul acesta și părinții”, spune prof. Florina Ivan.
Absolvent de profesională, Cristian, este acum în clasa a XII-a și se pregătește pentru Examenul de Bacalaureat.
„Am crezut într-un viitor mai bun, în sensul că pot să continui liceul, asta am și făcut. Acum o să urmez și o facultate. În orice caz, am o meserie asigurată”, ne-a declarat elevul.
Prezent la târg, Marian Gheorghe, profesor de matematică și diriginte la clasa a VIII-a strângea informații pentru elevii săi.
„Posibilitățile și rezultatele elevilor sunt diverse și atunci trebuie să avem în vedere și învățământul profesional și cel dual, motiv pentru care trebuie să facem o orientare școlară corectă. Părinții sunt receptivi dacă știm cum să le spunem că școala profesională oferă o meserie care în zilele noastre devine tot mai atractivă”, a declarat profesorul Marian Gheorghe.
Elementul de noutate al acestei ediții este prezența elevilor din învățământul primar care, cu ajutorul profesorilor care le îndrumă pasii, fac cunoscute vizitatorilor primele rezultate ale activităților de orientare profesională pentru o carieră de succes pe tot parcursul școlarizării lui.
La târg, copiii de la Școala nr. 10 au fost viitorii creatori de modă. „Noi suntem croitorași. Croitoria este una dintre cele mai frumoase și mai nobile meserii din lume. Croitoria înseamnă transformarea unui material într-o haină, într-un accesoriu. Un croitor are nevoie de ac, ață, foarfecă, mașină de cusut și de multă, multă pricepere și răbdare”, a descris această meserie un elev al școlii.
Programul de vizitare al târgului este de la ora 11:00 până la ora 18:00.
Vineri, 15 martie 2019 – orele 11:00 – 18:00
Cobadin – Căminul cultural – festivitate de deschidere – ora 11:00
Participă, Liceul Cobadin, Liceul Tehnologic “N.Istrăţoiu” Deleni, Liceul Tehnologic “Jean Dinu”, Adamclisi, Liceul Tehnologic Independenţa, Liceul “Regele Carol I” Ostrov, Liceul Tehnologic Topraisar, Liceul Teoretic Negru Vodă, Liceul Teoretic Băneasa.
Cogealac – Caminul cultural – festivitate de deschidere – ora 11:00
Participă Liceul Tehnologic Cogealac, Liceul Tehnologic Mihai Viteazu
Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari.
Mangalia – Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”,festivitate de deschidere – ora 11.00
Prezintă oferta Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia, Liceul Teoretic Negru Vodă.
Crucea -Liceul Tehnologic Crucea– festivitate de deschidere – ora 11.00
Vor fi prezente Liceul Tehnologic Crucea, Liceul Tehnologic “I.C.Brătianu” Nicolae Bălcescu, Liceul Tehnologic Ciobanu, Liceul Tehnologic “Carsium” Hârşova.
Redactor: Aurelia Mierluș