CONSTANȚA: Perdele forestiere pentru protecția Autostrăzii Soarelui. La acțiunea de plantare participă și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș
Publicat de , 14 martie 2019, 10:55 / actualizat: 14 martie 2019, 14:39
Pentru a marca debutul Lunii Plantării Arborilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează astăzi o acțiunea de plantare a unor perdele forestiere în proximitatea Autostrăzii 2, în apropiere de localitatea Siminoc, din județul Constanța.
La acțiune participa ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, conducerea Direcției Silvice Constanța, reprezentanți ai autorităților județene și locale, elevi și voluntari, parteneri în acțiunile de educație forestieră.
„Ne aflăm în plină campanie de reîmpădurire, lucrările au început pentru că anul acesta condițiile meteo au permis să înceapă mai devreme. Ele vor continua până vom finaliza proiectele de anul acesta. Regia Națională a Pădurilor Romsilva este regia care pune în aplicare proiectele întocmite de către Ministerul Apelor și Pădurilor, aprobate prin hotărâre de guvern. Noi asigurăm resursele financiare, puieții și toată asistența tehnică“, a declarat Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Acțiunea de plantare de perdele forestire pentru protecția căilor de comunicații face parte din Programul Național de Plantare a Perdelelor Forestiere, prevăzut de legea 289 din 2002. „Concretizarea a început abia de anul trecut. În acest program național de plantare a perdelelor forestiere avem programul de plantare a peste 5.200 de hectare de perdele forestiere“, a declarat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.
Cu aceasta ocazie s-au plantat 6,37 hectare perdele forestiere, cu o lungime de 2,12 kilometri. Este vorba despre specii de păducel, sălcioară, corcoduș, păr și salcâm. Ministerul Apelor și Pădurilor a anunțat că, în această primăvară, vor fi înființate, în total, perdele forestiere pe autostrada A2 în județele Constanța și Călărași, care vor acoperi o suprafață de 13,11 hectare, pe o lungime de 4,37 kilometri. Pentru realizarea acestor perdele forestiere, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va utiliza 65.540 de puieți forestieri proveniți din pepinierele proprii.
În anii precedenți, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înființat perdele forestiere în proximitatea autostrăzii A2, în județele Ialomița și Călărași, pe o suprafață cumulată de aproximativ 33 de hectare.
Perdelele forestiere vor fi realizate, în perioada următoare, pe mai multe autostrăzi și drumuri naționale, în zonele cu risc de înzăpezire, pe o lungime de 198,3 de kilometri și pe o suprafață de 594,54 hectare, din care 120,6 kilometri pentru protecția autostrăzilor A1, A2 și A3, și 77,7 kilometri pentru protejarea Centurii București, a drumurilor naționale DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7 și DN21, pe raza județelor Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Buzău și Vrancea.
Acțiunile de înființare a perdelelor forestiere se desfășoară în cadrul campaniilor de împăduriri derulate primăvara și toamna de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
În acest an, Romsilva va regenera 12.615 hectare, din care 7.935 de hectare prin regenerări naturale și 4.680 de hectare prin regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi realizate lucrări de completări curente în plantații pe 1.641 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 148 de hectare. Cea mai mare parte a acestor lucrări se vor derula în această primăvară, fiind prevăzute lucrări de regenerare naturală pe 5.890 de hectare și împăduriri pe 3.236 de hectare.
În cadrul celor două campanii de împăduriri din acest an, în pădurile de stat vor fi plantați peste 27 de milioane de puieți forestieri, Regia Națională a Pădurilor Romsilva alocând un buget de investiții pentru regenerarea pădurilor de 192,48 milioane de lei.
În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 79.601 de hectare, plantând 170,59 milioane de puieți forestieri, cu o investiție cumulată de 593 milioane de lei.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România, din acestea, 2.471.053 hectare, adică aproape 80%, dețin certificarea managementului forestier în sistem internațional.