Acordul Brexit, respins de Parlamentul britanic. Constănțean stabilit în Marea Britanie: „Frica noastră cea mai mare este incertitudinea birocratică“
Publicat de , 13 martie 2019, 14:04
Aseară, pentru a doua oară în mai puțin de două luni, Parlamentul britanic a respins acordul privind ieşirea din Uniunea Europeană, propus de Guvern. Premierul britanic, Theresa May, a declarat că o înțelegere este cea mai bună variantă pentru a ieși din Uniune.
„Cred că există o majoritate parlamentară care să susțină o astfel de variantă. Parlamentul va trebui să decidă însă dacă dorește o ieșire fără un acord, o ieșire cu un acord, altul decât cel votat, dacă dorește organizarea unui al doilea referendum sau revocarea articolului 50. Acestea sunt opțiunile care trebuie acum asumate“, a spus Theresa May.
Istoricul Daniel Citirigă: „Este un alt eșec usturător pentru Theresa May“
Prezent în studioul Radio Constanța, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius, conferențiar Daniel Citirigă, a spus că ceea ce s-a întâmplat aseară în Parlamentul britanic este un alt eșec usturător pentru Theresa May și, astfel, a fost „ratată încă o șansă pentru a încheia acest acord cu Uniunea Europeană și de a ieși la 29 martie când este termenul“. Conform specialiștilor, o ieșire fără o înțelegere ar fi dezastruoasă pentru Marea Britanie, pentru că ar pune în pericol multe afaceri, mai ales că, în prezent, numeroase companii au ales să-și mute capitalul în alte țări ale Uniunii Europene. Ar putea fi luată în calcul și o amânare, însă nici aceasta nu poate fi de lungă durată, deoarece există presiunea alegerilor europarlamentare. „Dacă Marea Britanie nu iese din Uniunea Europeană, va trebui să propună condidați pentru europarlamentarele din luna mai, ceea ce va genera o tensiune enormă. Să-l vedem din nou pe Nigel Farage candidat la Parlamentul Europan, cel care a militat pentru Brexit, nu este ușor de acceptat“, a mai spus, la Radio Constanța, Daniel Citirigă.
Temerile românilor stabiliți în Marea Britanie
Oficial, în Marea Britanie trăiesc 430.000 de români, printre care și constănțeni. Radu Alexandru Dumitru are 28 de ani și este din Constanța. Absolvent al Universității Politehnice din București, secția Autovehicule Rutiere, a ales să plece să munceasă la Londra în urmă cu doi ani. Este în echipa Nissan Technical Center Europe și, deși jobul lui este unul flexibil, nu exclude varianta de a se întoarce acasă, aceasta fiind prima opțiune. Potrivit lui Radu, la Londra, se discută intens despre Brexit, mai ales de la 1 ianuarie și pe măsură ce se aproprie sfârșitul lunii martie. „Frica cea mai mare, a noastră, a celor care nu avem cetățenie sau nu avem o perioadă lungă de când am venit aici, este incertitudinea birocratică. Ce facem în situația în care va trebui să aplicăm pentru carte verde sau pentru permis de muncă? Angrenați în câmpul muncii probabil că toate lucrurile astea vor fi de lungă durată și, în momentul în care vom fi nevoiți să aplicăm pentru toate lucrurile astea, inevitabil va urma un impact în ceea ce privește munca de zi cu zi. Ca în orice business, noi suntem plătiți să performăm, prin urmare orice impediment în calea muncii noastre de zi cu zi, ar însemna faptul că noi nu o să mai putem să performăm și atunci o să vedem care va fi atitudinea angajatorului față de noi“, a declarat Radu Alexandru Dumitru, la Radio Constanța.
„Sunt posibile trei scenarii“
Amânarea Brexitului costă miliarde de euro în fiecare lună, în condițiile în care sute de companii au anunțat că-și mută capitalul în valoare de 1.200 de miliarde de euro. Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Britanic pentru Brexit dat publicității de The Guardin și preluat de www.caleaeuropeană.ro sunt „posibile trei scenarii: o înțelegere globală a comerțului liber, accesul pe piața unică și nici o înțelegere privind Brexit. În toate cele trei scenarii, fiecare sector al economiei ar urma să fie afectat în mod negativ, cel mai mult având de suferit industria chimică, textilă, cea alimentară şi de maşini, dar şi comerţul, avertizează raportul“.
Prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, Daniel Citirigă, este de părere că ar putea fi luat în calcul un alt referendum, însă cineva ar trebui să explice această situație celor care au votat în favoarea ieșirii din Uninea Europeană.
„Primarul Londrei a cerut acest lucru aseară și mai sunt și alte voci. Există și varianta în care nu se va ajunge la un acord și să nu iasă din UE, însă trebuie să ținem cont că aici vorbim de Marea Britanie și, având un spate un referendum, adică să nu accepte votul poporului, ar fi foarte greu. Însă dacă am făcut un referendum, nu înseamnă că nu mai putem organiza altul, dar cineva va trebui să le explice oamenilor care au votat pentru Brexit“.
Forța de muncă din Marea Britanie este formată din cetățeni care vin și din țările din centrul și est-ul Europei. În primul rând, datorită accesului facil, deoarece în țările de proveniență limba engleză este materie predată la școală. În al doilea rând, Marea Britanie este recunoscută pentru capacitatea de a asimila cetățeni de altă naționalitate sau etnie, ca să nu mai punem la socoteală nivelul de trai ridicat.
„E interesant ce o să se întâmple. Sunt companii care au ajuns să-și mute afacerile în centrul sau în estul-europei, mai ales în domeniul constructorilor auto. Sunt firme care au început deja producția și businessul în toată regula. Din punct de vedere strategic, să spunem ca sunt un pic favorizat pentru ca firma la care lucrez este definită prin stabilitate. Jobul e foarte flexibil. Sunt mulți producători de automobile care ne vor în tabăra lor. Totul depinde de ambiția proiectului în care o să fiu angrenat și de performanțele financiare“, a mai spus Radu Alexandru Dumitru, la Radio Constanța.
Parlamentul britanic va trebui să se pronunţe, astăzi, asupra posibilităţii unei ieşiri nereglementate a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Această variantă va fi supusă la vot, după ce ieri Camera Comunelor a respins pentru a doua oară acordul privind Brexitul. În cazul în care parlamentarii nu vor fi de acord cu un Brexit fără acord, probabil că Londra va solicita o amânare a ieşirii din Uniunea Europeană, care ar trebui să aibă loc pe 29 martie.
Redactor: Adelina Tocitu
.