Un nou protest al magistraţilor constănţeni
Publicat de , 11 martie 2019, 19:08
Mai mulţi judecători de la Tribunal, Judecătorie și Curtea de Apel Constanţa au protestat, în această seară, în faţa Palatului de Justiţie. Li s-au alăturat şi procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătoria, Tribunalul și DNA Constanța. În total, aproximativ 40 de persoane au participat la protestul din această seară.
Ei sunt nemulţumiţi de modificările aduse Legilor Justiției prin Ordonanță de Urgență 7.
Magistraţii au adus şi mai multe pancarte pe care au tipărit jurământul pe care îl depun înainte de a începe să-şi exercite funcţia. „Revendicările nu sunt proprii ale corpului magistraţilor, ci privesc drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, acesta este şi moto-ul, luptăm pentru păstrarea acestor drepturi şi libertăţi şi trebuie subliniat că suntem singura categorie profesională care beneficiem de organele de anchetă proprii. Acestea nu sunt organizate pentru cercetarea faptelor, ci a persoanelor. Noi solicităm păstrarea independenţei efective a magistraţilor, păstrarea posibilităţii de represiune penală a statului împotriva celor care comit infracţiuni“, a spus judecătorul Adrian Oprea, de la Tribunalul Constanţa.
„Fiecare cetăţean are dreptul să-şi manifeste nemulţumirea în legătură cu anumite lucruri. Nouă, ca magistraţi, ni se pare incorect modul în care a fost adoptată acea modificare a Legilor Justiţiei, în sensul că s-a făcut fără o cooperare cu celelalte puteri ale statului şi fără transparenţă, fără consultarea prealabilă a CSM, aşa încât cred că nimeni din această ţară nu poate fi oprit să protesteze şi să-şi arate nemulţumirea în legătură cu orice. Sperăm ca prin aceste proteste să convingem decidenţii politici să renunţe“, a declarat procurorul Zafer Sadîc, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
La rândul său, Viorel Teliceanu, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, a spus că că are mai multe întrebări pentru magistraţii care nu protestează. „I-aş întreba ce părere au despre aceste modificări. Li se pare că este bine să fie aceste modificări în vigoare? Este normal ca recomandările MCV-ului, care sunt obligatorii pentru România, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, să nu fie puse în aplicare? Ajungem la o problemă de fond“, a spus Teliceanu.
Redactor: Cecilia Pătrăhău