Sfinții 40 de mucenici – tradiții și obiceiuri la români
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 martie 2019, 11:35
Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici cade în fiecare an pe 9 martie. Pomenirea celor 40 de sfinți din Sevasta a dat naştere multor obiceiuri frumoase, bărbaţii fiind în centrul atenţiei.
Conform tradiției creștine, sfinții martiri au fost 40, însă după cea geto-dacică au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 Martie și 23 Aprilie. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legendă, din Fratautul Vechi – Moldova, unde se vorbește de ziua celor 44 de Sfinți.
Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.
În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac și apoi unși cu miere și nucă.
În Dobrogea, se păstrează aceeași formă numai că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
În Bucovina, oamenii bat câte o mătanie pentru fiecare sfânt ucis la Sevasta, pentru a dobândi mulți ani sănătoși. Tot în acestă zonă a țării bărbații obișnuiesc să meargă pe 9 martie la pescuit. Cel ce va prinde 40 de pești și va reuși să înghită unul viu, va avea noroc tot anul. De aceea se spune că e bine să se și mănânce 40 de peștișori fierți sau copți pe jar. Tot acum se arde gunoiul din curte, iar tinerii sar peste foc pentru a avea parte de sănătate. În același timp se afumă și gospodăria, cu o cârpă arsă, pentru a fi ferită de rele. 9 martie este cea mai bună zi pentru a începe aratul.
Se spune că tot ce e semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi 40 de zile.