Interviul Dimineții – ”Patrula de Reciclare” la Radio Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 martie 2019, 10:41
Un român consumă, în medie, 8 baterii pe an. Pe lângă acestea, cu toţii avem aparate electrice sau electrocasnice care se strică sau pe care nu le mai folosim. Tot ce se bagă în priză sau funcţionează pe baterii, inclusiv becuri sau neoane, şi nu mai funcţionează, reprezintă deşeuri electrice şi electronice.
Profesor Mirela Calpacenco, coordonatoarea Patrulei de Reciclare de la Școala Gimnazială nr. 17 Ion Minulescu din Constanța, din cadrul Asociației Române pentru Reciclare, le-a explicat la Interviul Dimineții românilor interesaţi să ofere un exemplu celor din jur, cum pot contribui la protejarea mediului înconjurător, prin colectarea selectivă a deşeurilor electrice.
Redactor: De ce trebuie colectate deșeurile electrice și electronice?
Mihaela Calpacenco: Alegând să ne debarasăm responsabil de electrocasnicele depășite, inutile sau stricate din casele noastre, noi putem preveni consumul absolut inutil de materii prime, reducem consumul de energie și minimizăm gradul de poluare pe care aceste deșeuri le au asupra mediului. Să știți că aproximativ 70 la sută din substanțele periculoase care ajung la gropile de gunoi provin de la echipamente electrice și electronice. Cele mai mici baterii, acelea de tip pastilă, pe care le întâlnim la ceasuri, la calculatoarele portabile, conțin mercur care ajuns în mediu poate polua pe o perioadă foarte lungă, chiar și pe 50 de ani un metru pătrat de sol, 500 de litri de apă. Elementele vitale (apa, aerul, solul) sunt poluate. Și atunci, de ce să nu colectăm? Și apoi, să reciclăm aceste deșeuri electrice și electronice…
Redactor: Ce anume ar trebui să colectăm?
Mihaela Calpacenco: Se pot colecta becuri, neoane, baterii, frigidere, congelatoare vechi, mașini de spălat, televizoare, dvd-uri, imprimante, aparate radio foarte vechi, gama este foarte largă.
Redactor: Ce se întâmplă cu deșeurile electrice după colectare?
Mihaela Calpacenco: Sunt preluate de la noi și sunt reciclate. Aproximativ 70-80 la sută din componentele acestor deșeuri electrice și electronice pot fi recuperate.
Redactor: Ce reprezintă o patrulă de reciclare?
Mihaela Calpacenco: În urmă cu aproape 5 ani ne-am alăturat acestei inițiative de anvergură națională, care este Patrula de Reciclare, un program național de educație de mediu, un program care ne sprijină în misiunea de a forma caractere, copii cu atitudine și un comportament ecologic responsabil. Patrula de Reciclare este formată dintr-o echipă nemaipomenită, din părinți, copii, profesori, tineri voluntari care informează despre importanța colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Ne-am alăturat și noi sutelor de unități de învățământ și am devenit un reper al acestei educații de mediu, le-am oferit copiilor noștri o oportunitate unică de dezvoltare, voluntariat și bineînțeles influență benefică în comunitățile lor.Noi am fost informați de Asociația Română de Reciclare ROREC, ne-am înscris, patrula noastră este formată din 22 de elevi. Însă, pentru a ne mobiliza putem discuta cu părinții, cu vecinii noștri, deci voluntar poate fi oricine până la urmă. Noi, o școală așa mică (nr. 17 Ion Minulescu) am reușit să tot luăm premii. Am muncit foarte mult, am fost creativi, responsabili, ne-am jucat, dar am fost și răsplătiți.În primul rând, a trebuit să comunicăm în cadrul școlii misiunea Patrulei de Reciclare. Am valorificat consiliile profesorale, ședințele cu părinții dar și alte prilejuri pentru a ne asigura că toți cei implicați din școala noastră știu ce obiective avem de atins.
În afară de cantitățile foarte mari de astfel de deșeuri colectate, noi am desfășurat și foarte multe activități extra-școlare. Elevii s-au comportat extraordinar, și-au rupt din timpul lor liber și au colindat cartierele limitrofe școlii și nu numai, informând cetățenii despre importanța colectării selective a acestor deșeuri. S-au întors la școală cu rucsacul plin de becuri, lămpi, acumulatori portabili. Sunt foarte implicați și să știți că în timpul patrulărilor au fost însoțiți adesea și de părinți, care au fost cuprinși de entuziasmul copiilor, le-au urmat exemplul și-au informat vecinii, colegii de la locul de muncă și foarte multe deșeuri ne-au ajuns în școală și pe această cale și ne-au crescut șansa la obținerea unui premiu anual. Avem o multitudine de activități, le diversificăm an de an. Pe 31 octombrie, de Ziua Internațională a Mării Negre, am realizat o expoziție de diorame, reprezentând mediul marin și machete de vapoare, în care elevii, cu foarte mare ingeniozitate, au inserat multe din componentele din deșeurile electrice pe care le aduceau la kiturile de colectare. Acum, în martie, am avut o expoziție intitulată Mărțișor curat, corect reciclat. Elevii au realizat broșe, cerceluși folosind beculețele arse de la instalațiile de pom.
Redactor: Ce activități urmează?
Mihaela Calpacenco: Avem în plan mai multe, vrem să organizăm și o vânătoare de comori, vrem să realizăm și niște magneți de frigider cu mesaje clare ale Patrulei de Reciclare, avm în proiect chiar și un concurs de poezie. Copiii noștri au învățat să respecte, să fie mai prietenoși cu mediul, să iubească natura. În primul rând românii trebuie să fie informați, și lucrul acesta le-a revenit copiilor. Noi îi informăm în școală, ei ne duc cuvântul mai departe și sunt – credeți-mă – foarte convingători. Și încă un amănunt, care cred că spune totul: uniforma școlii noastre este VERDE.
Realizator – Larisa Calistru