Tulcea: „Din Dobrogea în Moldova”
Publicat de Liliana Fustanela, 7 martie 2019, 16:35
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează duminică, 10 martie 2019, spectacolul „Din Dobrogea în Moldova”, manifestarea făcând parte din amplul ciclu al Serilor folclorice românești, prin care organizatorul își propune să educe publicul în domeniul culturii tradiționale.
În spectacolul de duminică, inclus în seria „Din Dobrogea în toată țara”, vor evolua reprezentanții Ansamblului Folcloric „Baladele Deltei” – formația de dansuri cu suite de jocuri populare din Dobrogea („Hora”, „Călușul Dobrogean”, „Sârba de la Consul”, „Cadâneasca”) și Moldova, soliștii instrumentiști Ion Marin, Ștefan Rollan Chiriță (clarinet), Andrei Ivanciu (acordeon), Marius – Dobrinel Iordan (nai, fluier, caval) și Răzvan Croitoru (vioară). Pentru a sărbători cum se cuvine Ziua Femeii, soliștii vocali Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocăniță și Costel Atanasof vor interpreta piesele „Cântec pentru mama”, „Jos pălăria pentru femei!”, „O bătrână într-o gară”, „Iubesc femeia”, „Măicuța-i cântec și iubire”, „Am cea mai frumoasă mamă” și „Azi e ziua mamei mele”.
Extraordinar de spectaculos, tabloul coregrafic „Călușul dobrogean, Călușul dunărean”, cules din satul Zorile, comuna Adamclisi (județul Constanța), a fost montat anul trecut de maeștrii coregrafi Theodor Vasilescu, Marin Barbu și Ștefan Coman. „Acest Căluș are o personalitate coregrafică specifică bazinului dunărean. Caracterul deosebit nu se referă la dinamismul mișcărilor, care este același, nu se referă la aspectele cinetice care, fără să fie identice, sunt asemănătoare. Personalitatea Călușului Dunărean se referă la aspectele stilistice concretizate în poziția uneori tensionată a corpului, la stilul pașilor și mișcărilor în spațiu și mai ales la faptul că multe din figuri se petrec în poziții în care corpul este alungit pe sol”, a afirmat maestrul emerit Theodor Vasilescu.
Invitat este Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii” (Republica Moldova). Înființat acum 30 de ani de Nicolae Gribincea, grupul a purtat inițial numele „Stejăreii” și a activat timp de o decadă pe lângă Liceul Teoretic româno – francez „Gheorghe Asachi” din capitala Republicii Moldova; din 1999 se numește „Plăieșii”, iar de patru ani activează în calitate de colectiv profesionist în cadrul Direcției de Cultură a Consiliului Municipal Chișinău. Din repertoriul său fac parte cântecele „La omul care mi-i drag”, „Hanul Marioarei”, „La casa cu oameni buni”, „Lăutare, întinde struna!”, „Sus, pe malul Nistrului”, „La bordeiul cel din vale”, „Ca nevasta mea frumoasă” ori „Tot omu-i cu dor”.
Spectacolul se va desfășura la Teatrul „Jean Bart”, de la ora 17.30, iar biletele se pot procura de la agenția teatrului.
Liliana Fustanela