TULCEA: Administraţia Munţilor Măcinului face apel la localnici să protejeze ghioceii din zonă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 martie 2019, 14:57
Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) face apel la comunităţile locale să nu se mai întreacă în ruperea ghioceilor şi îi felicită pe turiştii care refuză să cumpere de la localnici flori protejate de lege.
‘Am avut surpriza neplăcută să întâlnesc grupuri mari de localnici ieşiţi la iarbă verde care se întreceau să culeagă ghiocei. Suntem o zonă cu o populaţie cu venituri sub media pe ţară, iar unii localnici încearcă să vândă ghiocei, în loc să-i lase şi pentru cei care vin a doua zi sau în următoarea lună să se bucure de priveliştea covoarelor din cele două specii rare de ghiocei care se găsesc la noi, ghiocelul dobrogean şi ghiocelul cu frunzele îndoite’, a declarat directorul APNMM, Viorel Roşca.
Ghiocelul cu frunzele îndoite este o specie care se găseşte doar în judeţul Tulcea şi într-o zonă limitată din judeţul Constanţa. Roşca a menţionat că scoaterea ghioceilor din pământ cu tot cu bulb nu este o soluţie pentru a prelungi viaţa plantelor.
‘Nu putem suplini multitudinea de corelaţii fiziologice dintr-un mediu natural mai ales în ceea ce priveşte plantele care au nevoie de o anumită cantitate de lumină sau de umbră, de o varietate climatică şi nu mai vorbesc de tipul de litieră şi humus care ia naştere în mod natural. Scoaterea cu bulbi a plantelor este doar o amânare a pierderii acestor exemplare. Cele două specii s-au dezvoltat într-un mediu caracteristic Dobrogei, care nu poate fi imitat într-o grădină şi cu atât mai puţin într-un ghiveci’, a mai spus directorul APNMM.
El i-a felicitat pe turiştii care refuză să cumpere flori de la localnici şi i-a îndemnat pe vizitatorii judeţului să fotografieze florile.
‘Ar trebui să învăţăm din experienţa altor state care nu au reuşit să păstreze ceea ce noi mai avem încă şi care vin la noi şi împuşcă florile cu un aparat de fotografiat. Avem turişti care fac acelaşi lucru şi care refuză să cumpere flori de la localnici, iar din acest motiv îi felicit’, a menţionat directorul APNMM.
Aşa cum sugerează şi numele speciei, ghiocelul cu frunze îndoite se deosebeşte de celelalte specii din aceeaşi familie prin faptul că frunzele sunt uşor răsucite, ca un uluc, tocmai pentru ca planta să reziste aridităţii şi să aibă un schimb cât mai mic de apă cu mediul exterior, potrivit sursei.
Legislaţia în vigoare prevede amenzi de până la 7.500 de lei pentru ruperea plantelor din specii protejate.
Sursa – Agerpres