TULCEA: Din vară, linie de feribot între Isaccea și Orlovka
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 martie 2019, 11:53
Deschiderea, în această vară, a liniei de feribot de legătură între România și Ucraina (Isaccea – Orlovka), va avea numeroase beneficii economice. În primul rând, ucrainienii fac parte dintr-o piață turistică de tradiție pentru Delta Dunării, în special datorită legăturilor religioase (sărbătorile pe rit vechi) și lingvistice cu lipovenii din zonă. În al doilea rând, ucrainienii pot reprezenta o posibilă forță de muncă atât de necesară în turismul din România.
Simplificarea legăturii dintre Ucraina și România prin introducerea unei linii de feribot între Orlovka și Isaccea va avea numeroase efecte economice, în special în turism, apreciază Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
„Trecerea RO-RO Isaccea – Orlovka va avea un impact economic important atât pentru zona ucraineană, cât mai ales pentru Tulcea. În primul rând că scurtează traseul spre Republic Moldova sau spre nordul Ucrainei cu aproximativ 200 de kilometri ceea ce din punct de vedere al transportului rutier contează foarte mult. Asociația de Management a lansat anul trecut un program «Crăciun și Anul Nou în Delta Dunării». Pentru Anul Nou pe stil vechi în Deltă am avut solicitări din Ucraina. Cred eu că deschiderea liniei de feribot de la Isaccea va permite acel flux de turiști care își doresc să vină în județul Tulcea pentru câteva ore sau câteva zile frumoase, la fel cum deschiderea va fi și către Republica Moldova. Este o piață importantă, o piață de nișă pentru Delta Dunării, dar care poate aduce plus valoare în tot ceea ce înseamnă industria ospitalității în județul Tulcea. Din punct de vedere economic (n.r. cu excepția implicațiilor din turism), în Ucraina, în imediata apropiere este o zonă de grâne importantă. De asemenea, putem accesa resursa umană, inclusiv în industria turismului din Ucraina.“
Polonezii aduc peste un milion de ucrainieni, iar noi ar trebui să le urmăm exemplul, este de părere Călin Ile, președintele Federației Hotelierilor.
„Trebuie avută în vedere creșterea importului de personal din țările non-UE, cu predilecție Republica Moldova și Ucraina unde sunt vorbitori de limba română. Avem inițiative legislative în acest sens, de mărire a contingentului de personal din țările non-UE și de eliminare a impunerii salariului mediu pentru importul de personal pentru că este o măsură discriminatorie, nu poți să plătești mai mult personalul străin decât personalul român.“
Recent a fost eliminată prevederea care obliga angajatorii să acorde salariu mediu pe economie pentru personalul străin. Linia de feribot Isaccea – Orlovka va facilita importul de forță de muncă, iar, cel puțin pentru comunitățile de ruși din Tulcea, bariera lingvistică este inexistentă.
Redactor – Monica Cruceanu Comșa