Cabinetul de testare pentru HIV și Hepatite, din cadrul Spitalului Județean Constanța, a fost modernizat
Publicat de , 26 februarie 2019, 18:27
Primul proiect al Fundației Baylor Marea Neagră din acest an a fost finalizat într-un timp record. Este vorba despre renovarea și modernizarea Cabinetului de testare pentru HIV și Hepatite din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean Constanța.
Încă din 2007, atât medicii din spital cât și pacienții beneficiază de testare gratuită dar și de consiliere pre și post testare în condiții de confidențialitate,iar de acum și într-un spațiu modern și prietenos.
„Dacă sunt persoane care încă nu s-au testat la cabinetele fundației, le încurajăm să o facă anul acesta, programul continuă și accesul este ca și până acum, necondiționat de existența asigurării medicale sau de alte aspecte birocratice. Am făcut o investiție de aproximativ 4.000 de euro, care a permis modernizarea și reorganizarea cabinetului, în așa fel încât condițiile pe care le oferim nsă fie în pas cu timpurile. Vom face același lucru și pentru cabinetul de la Tulcea, așa încât, începând cu luna martie, ambele cabinete din spitalele publice din Constanța și Tulcea să aibă aceleași condiții de lucru pentru oamenii din comunitate“, a declarat Ana Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.
Rezultatele anului trecut arată că tot mai multe persoane sunt interesate de testare. Anul trecut, peste 8.000 de oameni s-au prezentat la cabinetele fundației. „Au venit din proprie inițiativă, pentru că au conștientizat că nu-și cunoșteau starea de sănătate sau pentru că pur și simplu s-au întrebat dacă au fost supuși unei situații de risc. Am observat că, de când funcționează programul nostru, organizația Baylor a testat aproximativ 5% din populația Dobrogei“, a mai spus Ana Maria Schweitzer.
Dintre oamenii care s-au prezentat la testare, aproximativ 0,3% au fost depistați ca fiind infectați cu virusul HIV. „Hepatitele B și C, în schimb, se întâlnesc în procent mult mai mare, în jur de 3 – 4 % pentru fiecare dintre ele. Prin urmare, continuăm să spunem că 7 din 100 de persoane care vin la testare sunt afectate de una dintre cele trei infecții. Desigur că nu este nevoie ca toți cei care sunt infectați să aibă neapărată nevoie de îngrijire medicală, există o serie de pași care se respectă până când cei care cu adevărat au nevoie de ajutor ajung să fie în legătură cu un medic și să beneficieze de tratament“, a declarat directorul executiv al Fundației Baylor Marea Neagră.
Foto: facebook.com/Fundația Baylor Marea Neagră