Organizaţia Mare Nostrum, liderul unui proiect european de 550.000 euro
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 februarie 2019, 10:51
Organizaţia neguvernamentală Mare Nostrum este liderul unui proiect european de circa 550.000 de euro, în care sunt implicate cinci ţări, având drept scop obţinerea de informaţii exacte despre distribuţia şi abundenţa cetaceelor în Marea Neagră, precum şi incidenţa capturilor accidentale, au anunţat, luni, reprezentanţii fundaţiei.
‘Una dintre cele mai importante probleme privind situaţia cetaceelor este cu un pas mai aproape de a fi rezolvată printr-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană: ‘Sprijinirea implementării MSFD în Marea Neagră prin crearea unui sistem regional de monitorizare a cetaceelor (D1) şi monitorizarea zgomotului (D11) pentru obţinerea unei stări ecologice bune – GES’ – CeNoBS. Lansarea proiectului a avut loc zilele trecute la Bruxelles şi a reunit specialişti din 5 ţări’, se arată într-un comunicat de presă transmis de Mare Nostrum.
Conform sursei citate, specialiştii din Bulgaria, Monaco, România, Ucraina şi Turcia s-au reunit săptămâna trecută, la Bruxelles, pentru întâlnirea de lansare a proiectului CeNoBS – ‘Sprijinirea implementării MSFD în Marea Neagră prin crearea unui sistem regional de monitorizare a cetaceelor (D1) şi monitorizarea zgomotului (D11) pentru obţinerea unei stări ecologice bune – GES’. Întâlnirea de lansare a stabilit temele pentru proiect, obiectivele, activităţile specifice şi mijloacele de comunicare eficientă între partenerii proiectului. În plus, a fost o mare oportunitate pentru parteneri de a face schimb de informaţii cu privire la problemele locale sau naţionale privind determinarea distribuţiei cetaceelor.
Pentru următoarele 24 de luni, toţi partenerii vor colabora pentru a realiza studii complexe pe această temă, vor participa la workshop-uri şi activităţi specifice, pentru a atinge obiectivele proiectului, printre care: monitorizarea zgomotului în Marea Neagră; monitorizarea capturilor accidentale; monitorizări aeriene.
Potrivit comunicatului, proiectul se derulează în condiţiile în care lipsa datelor de fond privind distribuţia/abundenţa populaţiilor de cetacee, incidenţa capturilor accidentale, precum şi lipsa expertizei naţionale pentru punerea în aplicare a monitorizării eficiente a zgomotului reprezintă trei dintre cele mai mari probleme pentru toate ţările europene de coastă.
‘Directiva-cadru privind Strategia pentru mediul marin (MSFD) reprezintă pilonul Uniunii Europene, care are ca obiectiv obţinerea calificativului Good Environment Status (GES) în apele marine europene până în 2020. Marea Neagră este una dintre cele mai vulnerabile mări regionale, iar România şi Bulgaria sunt cele 2 ţări europene responsabile de punerea în aplicare a acestei directive cadru, în strânsă colaborare cu celelalte ţări din afara UE’, au menţionat reprezentanţii Mare Nostrum.
Valoarea proiectului cu finanţare europeană este de 548.285 de euro.
sursa – AGERPRES